Реєстр відшкодування ПДВ намагалися "завалити" на самому старті.

 

Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ, котрий почав функціонувати із 1 квітня, зазнав втручання на самому старті роботи.

 

Як повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк, в неділю об 11:00 невідомі особи "поклали" систему Акредитованого центру сертифікації ключів у ДФС.

 

"Це безпрецедентна подія. Чому це проблема? Всю вхідну інформацію в електронний реєстр автоматичного відшкодування ПДВ формує ДФС на підставі заявок бізнесу та закріплює ці данні електронним цифровим підписом. Тому безперебійна робота центру сертифікації ключів є обов’язковою для успішного запуску цього реєстру", – коментував Данилюк на своїй сторінці у Facebook.

 

Міністр запевнив, що проблему усунуть.

 

Згідно з наміром Мінфіну, реєстр буде доступним із понеділка.

 

Міністерство інформує у своєму повідомленні, що автоматичний реєстр унеможливлює корупцію при відшкодуванні ПДВ, "відновлює довіру бізнесу, створює рівні умови для кожного підприємця та полегшує ведення бізнесу в Україні". Відтепер кожен підприємець зможе в онлайн-режимі перевірити, на якому етапі перебуває його платіж.

 

Після того, як бізнес зареєструється у системі, на узгодження суми відводиться не більше 30 днів (у передбачених законом випадках – 60 днів) і відбувається автоматичне відшкодування на наступний день після закінчення цього строку. "Відшкодування відбувається в хронологічному порядку (підприємець, який перший подав, першим отримує кошти за всіх інших рівних умов) та на щоденній основі", – повідомили у Мінфіні, нагадавши, що раніше ПДВ відшкодовували в останні п’ять днів місяця.

 

Міністр Олександр Данилюк прокоментував, що в структурі Державної фіскальної служби 50-60% всієї корупції припадало саме на непрозорі схеми відшкодування податку.

 

"Ніхто не міг цього процесу контролювати, та ні в кого, окрім обмеженого кола "державників" ДФС, не було доступу до інформації. Махінація на махінації – і ніякої відповідальності. Ось так працювала система", – написав Данилюк своєму Facebook.

 

03.04.2017