Повернення гіганта

Динозавр, якого за окам’янілостями, знайденими 1879 р., назвали Brontosaurus excelsus, а згодом – перейменували, таки повинен називатись бронтозавром. Таких висновків дійшли португальські науковці, які кілька років досліджували окам’янілі кістки доісторичних ящурів. 

 

Brontosaurus excelsus – один з найбільших динозаврів, які коли-небудь жили. Він мешкав у пізньому юрському періоді 157-146 млн. років тому; його довжина сягала 23 м, а маса – 32 тонни (при цьому гігант мав малесенький мозок, який важив тільки 400 грам).

 

Майже сто років родова назва Brontosaurus (бронтозавр) вважалась ненауковою. Американську поштову службу навіть піддали критиці за те, що у 1989 р. вона випустила марку з «бронтозавром». Тепер цій назві, яка водночас є однією з найвідоміших в популярній культурі родових назв динозаврів, повернули науковий статус. 

 

Підйом, падіння, а тепер підйом бронтозавра коріниться у т. зв. «кісткових війнах», які на рубежі 19-20 ст. вели два видатні американські палеонтологи, які були запеклими суперниками. У той час, як старателі на американському Заході шукали золото, Едвард Коуп та Отніл Марш з не менших завзяттям вишуковували рештки доісторичних ящурів, сперечаючись, хто з них відкриє побільше нових видів. 

 

«Коуп та Марш були затятими конкурентами. - каже Емануель Чоп, палеонтолог з Нового Університету Лісабона (Португалія), автор останнього дослідження решток бронтозавра. – Вони “штампували” нових динозаврів, наче на конвеєрі. Зрозуміло, що чимало знайдених решток, на яких вони базували свої відкриття, були украй фрагментарними й часто незіставними». 

 

Працюючи у «формації Моррісона» в Колорадо у 1877 р., команда Марша відкрила гігантські кістки. Марш, описавши за ними новий вид, присвоїв йому назву Apatosaurus ajax. «Apatosaurus» можна перекласти як «ящур, що бреше», а «ajax» походить від імені давньогрецького героя Аякса. Двома роками пізніше у тій самій формації він виявив останки іншого гігантського динозавра, назвавши його Brontosaurus excelsus – «благородний громовий ящур». 

 

На початку 1900-х вчені знайшли рештки динозавра, схожого і на Brontosaurus, і на Apatosaurus. Тож наукова спільнота вирішила, що два динозаври були різними видами одного й того ж роду.

 

За таксономічними правилами, які у 18 ст. розробив Карл Лінней і які досі використовують в зоологічній класифікації, пріоритет завжди надають першому імені, яким назвали нововідкритий вид чи групу. Таким чином, динозавра, якого Марш назвав Brontosaurus excelsus переіменували в Apatosaurus excelsus.

 

Е. Чоп, аналізуючи різні зраки диплодоцидів – групи, до якої належав апатозавр – не ставив собі за мету «воскресити» бронтозавра. Проте він цікавився, як історично класифікували знайдені окам’янілості, а також тим, чи анатомічні розбіжності між зразками репрезентували розбіжності всередині одного виду чи, можливо, між видами, а то й родами. Намагаючись побудувати родинне дерево диплодоцидів, Чоп та його колеги проаналізували 500 анатомічних особливостей у численних зразках цієї групи, що належали усім 20 її видам. На цю роботу вчені потратили 5 років, працюючи у 20 музеях в Європі та США.

 

Загальні результати їхнього дослідження підтвердили основні ідеї про еволюційні взаємини між диплодоцидами. Але вчені також дійшли висновку, що апатозавр та бронтозавр відрізнялися настільки, що їх можна зараховувати до різних родів. Чимало анатомічних розбіжностей між двома динозаврами ледь помітні, - зазначає Чоп. Проте грубша шия апатозавра – це явна розбіжність.

 

Філіп Меніон, палеонтолог з Імперського коледжу Лондона, каже, що основна заслуга дослідження полягає навіть не в повторному відкритті роду бронтозавр, а насамперед в тому, що, визначаючи, які кістки диплодоцидів відносяться до яких родів та видів, палеонтологам тепер буде легше правильно класифікувати нові знахідки. Це також допоможе краще зрозуміти еволюцію одних з найбільших динозаврів й взагалі живих істот, які коли-небудь жили на Землі. 

 

Beloved Brontosaurus makes a comeback

Nature, 7/04/2015

Зреферував Євген Ланюк

08.04.2015