Історичний фрагмент карти

 

В Галле (Німеччина) науковці натрапили на вкрай рідкісний фрагмент мапи XVI століття. Йдеться про географічне зображення біблійних місць і подій. З самого початку карта була частиною голландського картографічного видання, що складалося з 12 аркушів. Лише два з них були відомі дотепер. Як потрапив до Галле виявлений в архіві третій фрагмент, наразі залишається нез’ясованим.  

Мартін Шойплайн з істориною картою. Зображення: Maike Glöckner / MLU.

 

 

Співробітники Університетської та державної бібліотеки землі Саксонія-Ангальт хотіли лише здійснити інвентаризацію картографічного зібрання, коли натрапили на незвичну знахідку: фрагмент карти, що, вочевидь, зображає територію Близького Сходу, проте дуже незвичний і старий. Він був завбільшки формату A3 і списаний історичною голландською та латинською мовами.

«Ми не змогли визначити категорію цієї карти й хотіли більше дізнатися про її походження», – розповів Мартін Шойплайн (Martin Scheuplein) з бібліотеки. Та консультації зі спеціалістами з картографічного відділу Державної бібліотеки в Берліні не дали результатів.

Лише коли до справи взялися експерти з Амстердама, з’ясувалося справжнє значення знахідки. Виявилося, що фрагмент був частиною «Карти Святої землі», що її створив голландський митець Герман ван Боркуло (Herman van Borculo) приблизно 1540 року. Ця карта спочатку складалася з 12 аркушів. Донині світові були відомі лише два з них. Один зберігається в Британській бібліотеці Лондона, інший перебуває в приватній власності. І тепер в Галле віднайшли третій.

 

Біблійні місця й події замість міст і орієнтирів – те, що зображає карта 1540 року. Фото: Maike Glöckner / MLU.

 

 

На відміну від звичайних топографічних мап, «Карта Святої землі» Боркуло не призначена для навігації. Відстані між населеними пунктами відтворені географічно неправильно. «Типовим для того часу є також те, що карта зорієнтована не на північ, а на схід – до Святої землі», – пояснив Шойплайн.

Окрім того, люди, зображені на карті, такого ж розміру, як і місця. «Як вказівник карта не годиться, – каже географ. – Натомість на ній проілюстровані важливі сцени і місця, описані в Біблії». Такими картами часто ілюстрували оповіді або ж подорожі пілігримів. Наприклад, на ній можна побачити сцену, коли Ісус зцілює глухонімого, або святого Юрія, що вбиває Дракона. Подекуди є додаткові посилання на відповідні місця в Біблії.

Ціну знахідки вдасться визначити лише після висновків картографів. «З огляду на рідкість, карта безцінна», – каже Шойплайн. Він з колегами хоче продовжити досліджувати документ і залучити до цього процесу колег із Британської бібліотеки.

 

Historisches Karten-Fragment entdeckt

 

Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, 29/03/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

 

29.03.2017