Емманюель Макрон став лідером президентських перегонів.

Такий висновок можна зробити з результатів опитувань громадської думки у Франції за чотири тижні до першого туру президентських виборів.

 

 

39-річного засновника руху «На марші» (En marche), колишнього міністра економіки й незалежного кандидата у президенти Емманюеля Макрона, за даними соціологічної служби BVA, сьогодні підтримує 26% електорату.

 

Таким чином Макрон посунув на другу позицію недавню фаворитку перегонів, лідерку ультраправого «Національного фронту» Марін Ле Пен. За неї нині готові віддати свої голоси в першому турі виборів, який відбудеться 23 квітня, лише 25 відсотків французьких виборців.

 

За претендента на посаду глави держави від консервативної партії «Республіканці», колишнього прем'єр-міністра Франсуа Фійона воліють віддати свої голоси лише 17% французів – подає французьке видання La Provence.

 

 

Варто зазначити, що соціологічне дослідження проводили з 22 до 24 березня, тобто вже після перших телевізійних дебатів між кандидатами, які відбулися минулого понеділка, 20 березня. На дебатах два промосковські кандидати – правий Фійон і ультраправа Ле Пен – головним чином критикували Макрона. Останній же зумів стійко витримати удар.

 

Водночас французькі політичні експерти зауважують, що у лідера рейтингу найменш консолідований електорат. Лише трохи більше половини прихильників Макрона впевнені у власному виборі. Якщо гіпотетично відкинути електорат, який коливається, то в Макрона залишиться заледве 17% адептів. А, приміром, у Ле Пен стійкого виборця натягнеться на 20 відсотків – вважає аналітичний сайт Mediapart

27.03.2017