Болгарська соцпартія отримувала рекомендації з Кремля.

Про це повідомила газета The Wall Street Journal з покликом на свої джерела в болгарських спецслужбах.

 

 

Як подає американське видання, Служба безпеки Болгарії перехопила багатосторінковий документ, який засвідчує, що Болгарська соціалістична партія під час торішньої президентської кампанії отримувала секретні рекомендації з Кремля. У них, зокрема, подавався опис технологій фальсифікації. Ці рекомендації допомогли проросійському кандидатові-соціалісту обійти своїх конкурентів на виборах.

 

Про секретні рекомендації газеті WSJ розповіли п'ятеро чинних і один колишній болгарський спецслужбовець. «Напередодні президентських виборів, які відбулися в Болгарії минулого року, опозиційна Соціалістична партія отримала секретний документ на тему стратегії, де пропонувалася "дорожня карта" перемоги на голосуванні. Зокрема, рекомендувалося вкидати фейкові новини й активно поширювати перебільшені результати соцопитувань», – пишуть журналісти Джо Паркінсон і Ґеорґі Канча.

 

Рекомендації передав лідерці болгарських соціалістів Корнелії Ніновій колишній російський розвідник, який перебуває під американськими санкціями, екс-співробітник Служби зовнішньої розвідки Леонід Решетніков. Газета характеризує Решетнікова так: «Вільно спілкується болгарською, фахівець з Балкан, у минулому – голова аналітичного відділу Служби військової розвідки (СВР). Він давно розвивав зв'язки з соціалістами й іншими провідними болгарськими політиками. 2009 року він пішов у відставку, а потім став директором Російського інституту стратегічних досліджень, який офіційно був частиною СВР».

 

Нагадаємо, що вибори президента Болгарії пройшли в листопаді 2016 року. За підсумками голосування на них здобув перемогу кандидат соціалістичної партії, екс-головнокомандувач національних ВПС генерал Румен Радев. В ході кампанії він закликав скасувати європейські санкції проти Росії та обмежити діяльність НАТО в чорноморському регіоні. Місцеві ЗМІ припускали, що в найважливіших секторах економіки Болгарії слід очікувати посилення російського впливу.

24.03.2017