Активісти запропонували Садовому вихід зі сміттєвої кризи.

 

Громадський проект «Україна без сміття» пропонує міському голові Львова Андрієві Садовому низку кроків для виведення міста зі сміттєвої кризи, адже незабаром потепліє і місто може перетворитись на смердючу клоаку. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook написала засновниця руху Євгенія Аратовська.

 

Звернення активістки адресоване, окрім міського голови Львова, управлінням екології, освіти та департаменту розвитку ЛМР.

 

«Що я пропоную.

 

1. Встановити протягом квітня у кожній школі Львова контейнери для сортування ресурсоцінних відходів – паперу, відходів упаковки (скло+пластик+металева упаковка). Таких відходів у смітті майже 35%.

 

Україна БЕЗ сміття вже впровадила роздільний збір сміття у понад 100 школах України, і ми знаємо, як це робити.

 

Тому ми приїдемо у Львів – зберемо вчителів і проведемо з ними екологічний урок про сортування сміття. Ці уроки вчителі по нашій інструкції проведуть дітям.

 

Кошторис на 1 школу – це аж 2 тис. грн (так, цього цілком достатньо).

 

2. Встановити у кожному вищому закладі Львова такі самі контейнери для сортування сміття. А також у гуртожитках. Провести таку саму програму зі студентами та викладачами.

 

3. Укласти угоду на вивезення роздільно зібраних відходів на досортування на сортувальній лінії – нам відомо, що такі підприємства у Львові є.

 

4. Встановити громадські компостери для органічних відходів (це 26% загального сміття) у парках міста.

 

Вартість виготовлення 1 компостера – (аж!) 500 грн. Їх можна зробити зі старих палет. Кожний парк буде доглядати за органічними відходами за нашою методикою, щоб органіка скоріше перетворювалася на компост і не мала запахів.

 

Це перший необхідний етап, що допоможе провести потужну інформаційну кампанію про сортування сміття через дітей дорослим – батькам, бабусям та дідусям.

 

Ми готові співпрацювати, допомагати, саме цього сьогодні чекає від усіх нас Львів, який став першим містом, яке "вибухнуло" проблемою сміття», – написала Євгенія Аратовська.

 

Вона додала, що проблеми зі сміттям є в чи не кожному українському місті, і в кожному регіоні є потенційні «грибовичі», що може знову призвести до пошуку полігонів, як це зараз робить Львів.

 

Детальніше про проект можна дізнатися тут.

22.03.2017