У Галереї мистецтв представили 200 творів з Підгорецького замку.

 

200 творів мистецтва, що колись прикрашали Підгорецький замок на Львівщині, представили на огляд в Національній картинній галереї імені Бориса Возницького. Виставку відкрили за участю міністра культури України Євгена Нищука, передає Укрінформ.

 

«Вперше за багато десятиліть (від 1939 року) на виставці представлено частину творів мистецтва, які свого часу прикрашали інтер’єри Підгорецького замку – визначної пам’ятки архітектури України. Споруджений у 1635–1640 роках на замовлення коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського відомим архітектором Андреа дель Аква та інженером Гійомом де Бопланом, він мав свою багату історію, яка пишеться ще й сьогодні. Його колекція вважалась найбагатшою на західно-українських землях. Велика її частина збереглась до сьогодні і є власністю музеїв України та Польщі. На виставці "Скарби Підгорецького замку" експонується українська частина колекції – твори живопису, скульптура, зброя, ужиткове мистецтво», – зазначила куратор виставки Оксана Козинкевич.

 

За її словами, мета виставки – привернути увагу до визначної пам’ятки архітектури, яка потребує нашої спільної опіки. Адже після реставрації замку в його стіни можуть назавжди повернутись твори колишньої колекції.

 

Міністр культури Євген Нищук був вражений виставкою і заявив, що ініціюватиме, аби наступний рік назвали Роком реставрації.

 

«Нам потрібно кинутися на те, щоб робити комплексну реставрацію, відновлення цих культурних надбань. Мені видається, що це додало б сили суспільству», – сказав урядовець.

 

Виставка триватиме до жовтня, а потім її повезуть до королівського Кракова.

22.03.2017