НБУ знизив прогноз економічного зростання до 1,9% через блокаду.

 

Національний банк України переглянув попередній прогноз економічного зростання у 2017 році, взявши до уваги ефект від блокади: НБУ чекає зростання на рівні 1,9% замість 2,8%, прогнозованих раніше.

 

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

 

"Через захоплення терористами підприємств, що діяли в українському правовому полі, розрив ланцюгів виробництва та постачання готової продукції скоротиться обсяг випуску продукції металургії та видобувної промисловості, коксу, електроенергії. Як наслідок, темпи економічного зростання у 2017 році можуть бути нижчими, ніж у січневому прогнозі на 1,3 п.п, внаслідок торговельної блокади", – передбачає регулятор.

 

Водночас НБУ покладається на те, що реґрес частково вдасться компенсувати завдяки сприятливій ціновій кон’юнктурі на зовнішніх ринках для товарів українського експорту (металів, залізної руди, зернових). Чистий позитивний ефект становитиме приблизно 0,4 п.п.

 

Національний банк передбачає, що в перспективі українська економіка зможе компенсувати відставання, зумовлене негативними наслідками від недавніх подій. НБУ очікує, що до кінця 2017 року підприємства на підконтрольній Україні території зуміють переорієнтуватися на альтернативні джерела сировини й енергоресурсів і вже наступного року зможуть вийти на максимальне завантаження виробничих потужностей. "Це, а також ефект бази порівняння, призведе до того, що у 2018 році економіка зростатиме швидше, ніж закладалося в січневий прогноз. За новими оцінками, реальний ВВП зросте на 3,2% у 2018 році (січневий прогноз – 3,0%)", – зазначили в НБУ.

 

Нацбанк вважає, що блокада торгівлі з ОРДЛО не матиме значного впливу на рівень споживчої інфляції у 2017–2018 рр., а вплив на обмінний курс гривні буде обмежений.

 

Оновлені прогнози було узгоджено на позачерговому засіданні комітету з монетарної політики у понеділок. Національний банк надав відповідні прогнози для ознайомлення Міжнародному валютному фонду в рамках перегляду макроекономічних прогнозів програми співпраці фонду з Україною.

 

НБУ зазначає, що комітет з монетарної політики є консультативним органом, створеним з метою обміну інформацією "щодо формулювання та реалізації грошово-кредитної політики для забезпечення цінової стабільності". Остаточне затвердження оновлених макроекономічних прогнозів та прийняття рішення з монетарної політики відбудеться під час наступного засідання правління Національного банку з монетарної політики 13 квітня 2017 року.

 

21.03.2017