Порошенко: Ми втратимо державність, якщо буде махновщина.

 

Президент України Петро Порошенко у своєму виступі на урочистостях з нагоди століття створення Української центральної ради та початку Української революції заявив, що Україні загрожуватиме втрата державності, якщо держава позбудеться монополії на застосування сили.

 

"Та традиція не минулася безслідно, і в сьогоднішній Україні багато хто демократію плутає з махновщиною. Ми втратимо державність, якщо всі і кожний не усвідомлять, що монополію на застосування сили має тільки держава; що всі акції протесту повинні носити винятково мирний характер; що пристрасть до зброї належить демонструвати лише на фронті, а залізничні колії слід підривати на території ворога, а не в тилу власних військ", – заявив Порошенко.

 

Президент обіцяв протидіяти всім, хто "виходить за рамки названих принципів, закону та здорового глузду" і "намагатиметься насаджувати в Україні на догоду Росії безлад та анархію". "Протидіятиму і переконанням, і словом, і силою правоохоронних органів", – пригрозив голова держави.

 

Порошенко закликав українські політичні сили "у жорсткій внутрішньополітичній боротьбі, властивій будь-якій демократії" зважувати на складні зовнішні обставини, в яких доводиться будувати Україну. "Хочете боротися проти Президента – прошу дуже. Ви на те й опозиція. Але Україну не розхитуйте і не підпалюйте", – закликав Президент.

 

Голова держави наголосив, що хоч за сто років у Європі й постало багато нових держав, "ми втратили цілих 75 років, щоб знову стати на той шлях, якого так і не здолали на початку ХХ століття". "І Центральна Рада, і Українська Народна Республіка, і Гетьманат, і Директорія проторували той шлях, яким Україна нині йде у майбутнє. І за це ми маємо бути вдячні визначним фігурам того часу, як-от: Михайло Грушевський, Володимир Винниченко, Павло Скоропадський, Симон Петлюра, Євген Коновалець, Дмитро Донцов, Євген Петрушевич та інші", – зазначив Порошенко.

 

Президент вважає, що було чотири причини, котрі зумовили втрату незалежності.

 

"Перша причина – хибні ідеологічні установки: орієнтація на федерацію з Росією та дурман соціалістичної та комуністичної доктрин. Вони замість того, щоби консолідувати націю, розпалювали класову та соціальну ненависть між різними верствами українського суспільства і робили його вразливим перед зовнішнім ворогом", – сказав голова держави.

 

"По-друге, недалекоглядний короткозорий пацифізм завадив вчасно створити справжнє українське військо, тверезо оцінити загрозу з боку Росії для належної України і твердо підготуватися до зовнішньої агресії що з боку білих, що зі сторони червоних. Російська інтервенція, російські війська та російська зброя – ось що зіграло вирішальну роль у придушенні революції. І російська пропаганда – так само, бо найсолодшими обіцянками українців улещували саме більшовики. Нічого не нагадує?

 

По-третє, через брак міжнародної підтримки Україна в роки вирішальної сутички з росіянами залишилася сам-на-сам з агресором", – зазаначив Президент.

 

"Але головне, що не дало тоді постати українській незалежній державі, – наголосив Петро Порошенко, – брак внутрішньої єдності, політичні чвари, анархія, отаманщина".

 

"Московсько-петроградські орди, немов сарана, хмара за хмарою сунули в Україну. А деякі провідники українського руху тим часом вважали, що головне – підняти повстання проти Гетьмана. Його організатори не цуралися перемовлятися з ленінським раднаркомом, пропонуючи за допомогу в заколоті легалізувати в Україні більшовицьку партію. Калейдоскопічні зміни урядів, перманентні змови і постійні заколоти не залишали жодних шансів на успіх нашої справи. Міжпартійна боротьба та міжособистісні інтриги не припинялися навіть тоді, коли українська влада розповсюджувалася не далі залізничної станції, до якої відступив паровоз з членами уряду", – нагадав Президент.

 

"Сьогодні, як і сто років тому, Україна захищає свою незалежність від російського агресора. У цій війні слід пам’ятати, до чого приводить розбрат, і не допустити тих трагічних прорахунків, які призвели до поразки Української революції 1917–1921 років, а головним з них були внутрішні незгоди в умовах зовнішньої агресії", – підсумував Петро Порошенко.

 

17.03.2017