ВР ухвалила закон про заочне судочинство.

 

Верховна Рада ухвалила закон про заочне судочинство.

 

За зміни до Кримінального процесуального кодексу України проголосували 252 народні депутати, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Закон, зокрема, розв’язує проблему з неможливістю виклику до суду втікачів: передбачено можливість здійснювати виклик особи, яка перебуває за межами України, шляхом надіслання повістки за останнім відомим місцем її проживання чи перебування та обов’язкового публікування в друкованих ЗМІ Кабінету Міністрів або Верховної Ради та на офіційному веб-сайті органу, що здійснює досудове розслідування.

 

Також змінами до статті 197 КПК до 18 місяців збільшується максимально допустимий строк тримання під вартою для випадків, коли йдеться про особливо складні кримінальні провадження щодо особливо тяжких злочинів, скоєних організованими групами, злочинним організаціями. Змінами до статей 219 та 294 (внаслідок виняткової складності кримінального провадження або наявності виняткових обставин: складні комісійні або комплексні експертизи тощо) передбачається можливість продовження генеральним прокурором строку досудового розслідування до 18 місяців.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що закон "спрямований на злодійську еліту, яка втекла з України", і заперечив аргументи, що цей закон може зачепити права пересічних українців, котрих можуть притягати до карної відповідальності за ексклюзивними нормами. "За цим законом можуть бути засуджені лише ті, хто вкрав мільярди, хто вбив людей, хто зрадив державу та вчинив інші особливо тяжкі злочини і не менше 6 місяців переховується за кордоном", – цитує Луценка прес-служба ГПУ.

 

Очільник ГПУ зауважив, що якби депутати не проголосували за цей законопроект, то понад 800 справ заочного засудження, котрі перебувають на стадії досудового слідства ГПУ, були б закриті, а справи, що вже були спрямовані до суду, не були би розглянуті. "Відтак справа Януковича, яка у цей вівторок, 14 березня, пішла до суду, буде розглядатись у судовому заочному засудженні й жодної лазівки для захисту, в тому числі для їх використання в українських та європейських судах, цей закон не залишив", – запевнив Луценко.

 

Генпрокурор додав, що дія закону завершиться зі створенням Державного бюро розслідувань.

 

16.03.2017