Російські бойовики показали зниклих у лютому бійців ССО.

 

Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ визнало, що двоє розвідників, допити котрих продемонстрували бойовики проросійських рухів, були бійцями ССО.

 

Про це йдеться у повідомленні Сил спецоперацій.

 

"На відміну від представників РФ, ми не відмовляємося від своїх хлопців. Як повідомляв раніше прес-центр штабу АТО, 11 лютого 2017 року був втрачений зв'язок з розвідниками, що виконували завдання в зоні проведення антитерористичній операції на території Луганської області... Викладене 10 березня відео дало змогу переконатися, що наші військовослужбовці живі та перебувають в полоні російсько-терористичних військ", – інформує прес-центр.

 

Командування ССО підтвердило, що хлопці виконували "штатні завдання з ведення спеціальної розвідки у визначених районах", водночас запевнивши, що ці завдання не пов'язані із підривною діяльністю та не становлять загрози мирному населенню, "але виконуються у вкрай напруженій обстановці, в умовах збройного протистояння між терористичними групами всередині самопроголошеної псевдореспубліки".

 

ССО зазначають, що свідчення, записані бойовиками на плівку, отримали із застосуванням тортур. "Представники спецслужб іншої країни та підконтрольних їй терористичних груп працюють зі своїми бранцями за звичною схемою. Фізичні тортури та психологічний тиск, психотропні речовини, зневага до особистості є звичними елементами їх діяльності, за допомогою яких бойовики змушують зізнаватись заручників у тих вчинках, до яких вони не мають жодного відношення", – зазначають Сили спецоперацій.

 

Сили ініціюватимуть звернення до міжнародних правозахисних організацій, Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін, Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та інших організацій, громадських та державних діячів "з проханням забезпечити дотримання людського поводження та скоріше повернення додому військовослужбовців ЗС України, які потрапили до рук терористів на підконтрольній їм території Луганської області". Командування вимагатиме проведення незалежної медичної експертизи із залученням міжнародних експертів щодо оцінки та контролю за фізичним та психічним станом воїнів-розвідників ЗС України, а також окрему діагностику – щодо виявлення результатів застосування психотропних речовин.

 

Напередодні проросійські канали оприлюднили відеозізнання, на котрих фіґурують Сергій Іванчук та Іван Дєєв. Хлопці зізнаються у проведенні диверсій на території, контрольованій проросійськими рухами, зокрема у вбивстві ватажка армії організації "ЛНР" Анащєнка.

 

13.03.2017