Пентагон звинуватив Москву в розгортанні системи крилатих ракет.

Такі дії Кремля порушують Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), підписаний ще три десятиліття тому.

 

                                              генерал Пол Сельва

 

«Росія поставила на озброєння крилаті ракети наземного базування, що порушує дух і задум угоди про контроль над озброєннями. Москва вчинила це з метою створити загрозу для НАТО», – заявив у середу, 8 березня, віце-голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Пол Сельва на слуханнях у Комітеті палати представників з питань збройних сил.

 

Заява генерала стала першим офіційним підтвердженням з боку американських військовиків, що Москва вчинила такий крок. Адже ще 14 лютого газета The New York Times писала, що Росія таємно розмістила на своїй території крилаті ракети SSC-8 (за американською класифікацією), які вона розробляла і тестувала декілька років, незважаючи на скарги США, що це є порушенням положень Договору про ліквідацію (РСМД), відзначає інформаційна агенція Reuters.

 

Загалом у Росії два дивізіони заборонених крилатих ракет, розповіли виданню The New York Times американські чиновники. Один дивізіон був переміщений у грудні 2016 року на діючу військову базу на території РФ, інший продовжує проходити випробування на полігоні Капустін Яр в Астраханській області. Кожен ракетний дивізіон включає в себе чотири мобільні пускові установки і по кілька ракет.

 

 «Ця система сама собою становить ризик для більшості наших об'єктів у Європі – і ми вважаємо, що Росія навмисно розмістила її, щоби створити загрозу для НАТО і об'єктів у зоні відповідальності НАТО», – сказав Сельва.

 

Нагадаємо, що Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності підписали президент США Рональд Рейґан і генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов 1987 року у Вашингтоні. Згідно з документом, сторонам угоди (СРСР/Росії і США) забороняється виробництво, випробування і розгортання балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої (від 1000 до 5500 кілометрів) і малої (від 500 до 1000 кілометрів) дальності.

08.03.2017