У Ризькому суді відновився процес проти бойовика «ЛНР».

Громадянинові Латвії,  уродженцеві міста Даугавпілса Артемові Скрипнику інкримінують участь у бойових діях в Східній Україні на боці незаконних збройних формувань.

 

 

Артем Скрипник проходить у справі за двома статями Кримінального кодексу Латвійської Республіки. Перша з них – стаття 77.1 «Протиправна участь в бойових діях за межами Латвії». Максимальне покарання, передбачене цією статтею, – до десяти років позбавлення волі. Пізніше прокуратура доповнила звинувачення ще однією, тяжчою, 89-ю статтею Кримінального закону – «Геноцид, злочини проти людства і воєнні злочини, вчинені цілеспрямовано і в складі злочинної організації» – повідомила інформаційна аґенція Delfi. Максимальне покарання за цією статтею – довічне позбавлення волі.

 

Підсудний провини своєї не визнає і запевняє, що 2014 року він став волонтером «ДНР» з гуманітарною метою, тобто займався там розподілом між мешканцями гуманітарної допомоги – одягу та побутової техніки. Однак у соціальних мережах Скрипник неодноразово виставляв свої знимки у військовому однострої зі зброєю в руках на бойових позиціях на тлі бойової техніки.

 

Відомо, що Артем Скрипник восени 2014 року отримав важке поранення в голову, лікувався у військових шпиталях на окупованій території та в Росії, а потім переїхав на реабілітацію до Латвії. У лютому 2016 року Скрипника затримала латвійська поліція за підозрою, що «у складі злочинної організації він домагався підриву територіальної цілісності України з метою приєднання Луганської та Донецької областей до Росії».

 

Окрім Артема Скрипника, звинувачення за фактом участі в бойових діях на стороні самопроголошених республік Донбасу були висунуті ще кільком громадянам Латвії. Їх оголосили в розшук.

08.03.2017