Дмитра Фірташа екстрадують до США.

Таке рішення ухвалив Вищий земельний суд Відня у вівторок, 21 лютого, після розгляду апеляції австрійської прокуратури на відмову в екстрадиції українського олігарха, ухваленої австрійським судом нижчої інстанції 2015 року.

 

 

Дмитро Фірташ був заарештований в Австрії ще 12 березня 2014 за запитом Генерального прокурора США. В Сполучених Штатах українського бізнесмена звинувачують у тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму 18,5 мільйона доларів намагався отримати дозвіл на видобуток титанової руди в Індії для подальшого продажу готової продукції до США.

 

Тоді суд у Відні обрав для Фірташа запобіжний захід у вигляді арешту, але згодом погодився звільнити його під безпрецедентну для Австрії заставу в 125 мільйонів євро і зобов'язання не залишати країну.

 

Нинішнє рішення Вищого земельного суду у Відні скасувало вердикт Земельного суду Відня від 30 квітня 2015 року та уможливило екстрадицію Фірташа до США. Водночас у своєму рішенні суддя зазначив, що не робить жодних висновків про винуватість чи невинуватість Фірташа. За його словами, цим питанням повинна займатися вже судова система іншої держави – повідомило австрійське видання Kurier.

 

Суддя теж додав, що це рішення не означає автоматичної екстрадиції Фірташа. За його словами, остаточна резолюція про задоволення або відхилення запиту про екстрадицію залишиться за Міністерством юстиції Австрійської Республіки.

 

Захист Фірташа наполягав на відхиленні апеляції прокуратури. На думку його адвоката, влада США домагається екстрадиції бізнесмена передусім через те, що він активно співпрацював з російськими компаніями, в тому числі з «Газпромом».

 

Натомість представник прокуратури наполягав – обвинувачений мав інформацію про те, що можливий індійський контракт, в якому влада США вбачає корупцію, зачіпав інтереси американських фірм. На його думку, політична складова в справі Фірташа, на якій успішно будувався захист під час її розгляду в першій інстанції, відсутня.

 

Дмитрові Фірташу в разі визнання його винним американським судом загрожує до 50 років в'язниці й конфіскація всіх активів.

 

Окрім того, в Німеччині українського олігарха підозрюють в отриманні незаконним шляхом даних про хід слідства над ним й іншої закритої інформації від співробітника кримінальної поліції землі Мекленбурґ-Передня Померанія. За допомогою зв'язків у цьому відомстві мільярдер, ймовірно, міг отримувати інформацію про хід міжнародного розслідування у його справі. У зв'язку з цим прокуратура ФРН в квітні 2016 року розпочала слідство у справі про незаконний збір інформації, корупцію та ухиляння від сплати податків.

 

Інша неприємність загрожує Фірташеві з Іспанії. У листопаді минулого року іспанська прокуратура оголосила українського бізнесмена в міжнародний розшук. Йдеться про звинувачення у відмиванні грошей у великих розмірах.

21.02.2017