Депутат-"радикал" передав Білому дому план компромісу з Росією.

 

Народний депутат від Радикальної партії Андрій Артеменко передав новій адміністрації Білого дому план компромісу України з Росією, котрий передбачає вицофування російських військ із Донбасу в обмін на проведення референдуму в Україні про довгостроковий винайм Росією Криму. Цей план ліг на стіл радника президента США Майкла Флінна за тиждень до того, як він пішов із посади на тлі звинувачень у співпраці з РФ.

 

Про ініціативи Артеменка у розлогій статті написала газета The New York Times.

 

"Пан Артеменко сказав, що вбачає в Трампові нагоду просунути план миру для України – і можливість досягнути успіху у власній політичній кар'єрі. Власне, його план передбачає відведення російських військ зі Східної України. А українські виборці муситимуть вирішити на референдумі, чи Крим, українська територія, захоплена Росією у 2014 році, буде передано Росії в користування на термін у 50 або 100 років", – пише NYT.

 

"Багато людей називатимуть мене російським агентом, агентом США, агентом ЦРУ. Але як знайти хороше рішення для наших країн, якщо ми не говоримо?" – прокоментував Артеменко.

 

Посередниками у донесенні плану були правник із команди Трампа Майкл Коен і бізнесмен російського походження Фелікс Сатер. Коен і залишив переданий Сатером конверт у офісі Флінна на початку лютого.

 

У кореспонденції, котру Артеменко підготував для Білого дому, також був якийсь компромат на Петра Порошенка.

 

Тим часом голова Радикальної партії Олег Ляшко відмежувався від позиції соратника й закликав Артеменка скласти мандат.

 

"Він не повинен бути членом фракції Радикальної партії і не має права представляти Радикальну партію. Те, що сталося, я вважаю, це дискредитація України, це дискредитація нашої команди. Тому я вважаю: якщо Артеменко розповідає, що він новий політик, який хоче дружити з Путіним, хоче з Росією дружити – склади мандат і йди дружи, куди хочеш", – заявив Ляшко, згідно з повідомленням телеканалу "112-Україна".

 

Андрій Артеменко обирався до парламенту під номером 16 у списку Радикальної партії. На момент виборів – заступник генерального директора ТОВ "Глобалбізнесгруп ГМБХ". Подає себе лідером партії "Солідарність правих сил".

 

У середині 2000-х мав бізнес у арабських країнах, пов'язаний із військовою сферою. Згідно з довідкою Вікіпедії, створив низку компаній, котрі займалися вантажними перевезеннями і військовою логістикою. Між 2008 і 2012 роком основна діяльність – підтримка та забезпечення озброєнням та екіпіруванням військових у "гарячих точках" (у т. ч. Росії та України). Задля налагодження співпраці Артеменко відвідував Сирію, Лівію, Єгипет, Ірак, Ліван, Афганістан тощо.

 

У 2012 році взяв участь у реалізації метеорологічного проекту в Катарі, що базувався на військовій інженерії. Нібито за його сприяння Україна обмінялася з Катаром посольствами.

 

Артеменко також мав бізнесові справи у США. Нардеп має четверо дітей, про двох із них – Едварда-Даніеля і Амбер-Катерине – кажуть, що мають іноземне громадянство.

 

Андрій Артеменко зізнавався у фінансуванні "Правого сектора" (на початку 2014 року). З одним із лідерів тодішнього "ПС", Миколою Карпюком, він познайомився ще у ранніх 2000-х, коли сидів у СІЗО за звинуваченням у зловживанні грішми столичного бюджету. Згідно з розслідуванням "Громадського", Артеменко бачився з Карпюком на нараді за добу до того, як той щез.

 

20.02.2017