ВР ухвалила важливі децентралізаційні закони.

 

Верховна Рада прийняла закон щодо добровільного приєднання до територіальних громад.

 

На пленарному засіданні у четвер закон підтримав 241 народний депутат, інформує прес-центр ініціативи "Децентралізація влади".

 

Законопроект спрощує процедуру добровільного об’єднання територіальних громад, надає право громадам за спрощеною процедурою приєднуватися до вже створеної об’єднаної громади.

 

Змінами, зокрема, визначаються параметри, досягнувши котрі новостворена громада може вважатися спроможною: така громада має створюватися навколо центру, визначеного перспективним планом формування територій громад області, і в ній мусить проживати не менше половини мешканців від кількості, передбаченої перспективним планом. Кожна наступна територіальна громада об’єднується з цією громадою за спрощеними процедурами. При цім "додаткова" громада отримує право провести вибори депутатів до ради об’єднаної громади – аби у раді новоствореної громади були представники від усіх територій.

 

Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко, виступаючи у ВР, заявив, що ухвалення такого закону є дуже важливим для місцевого самоврядування, "яке сьогодні очікує збільшення інструментів для розвитку". "Це підхід до нового етапу реформи децентралізації: відкриття площини для співробітництва між громадами, а відтак, консолідованого впливу на розвиток економіки України", – похвалив урядовець, згідно з повідомленням прес-служби КМУ.

 

Зі слів Зубка, ухвалення закону чекає більш ніж 1,5 млн. виборців, а його ухвалення дасть можливість додатково створити 200 об'єднаних територіальних громад.

 

Також Верховна Рада ухвалила закон про статус старости села чи селища. "За" – 271 голос.

 

Документ чіткіше визначає просторові межі діяльності старости (вводиться, зокрема, поняття "старостинський округ", межі якого співпадають з межами території юрисдикції рад громад, аби дотриматися повсюдності інституту старост), кола повноважень, підстав та порядку дострокового припинення повноважень, гарантій діяльності тощо.

 

Третій із ухвалених законів – "Про службу в органах місцевого самоврядування" ("за" – 253 народні депутати), покликаного підвищити престижність служби в органах місцевого самоврядування, запровадити нової моделі оплати праці, що мінімізує суб`єктивізм керівника, підвищити рівень соціального та матеріального захисту службовців. Закон передбачає деполітизацію, забезпечення рівного доступу до служби в органах місцевого самоврядування винятково на основі заслуг, стимулювання кар’єрного зростання, впровадження механізму запобігання корупції.

 

"Це дуже важливий законопроект, який дасть можливість залучати компетентних осіб до роботи в органах місцевого самоврядування, і які обиратимуться обиратися на конкурсних засадах, будуть отримувhttp://decentralization.gov.ua/news/item/id/4263ати гідну оплату праці. Це логічне продовження реформування державної служби. Це реальна можливість нам приєднатися до виконання Європейської Хартії місцевого самоврядування. Це великий крок вперед до майбутнього місцевого самоврядування України", – аґітував віце-прем’єр Геннадій Зубко.

 

Останній із законів – щодо набуття повноважень сільськими, селищними, міськими головами.

 

На ухваленні цих законів тривалий час наполягали експерти із галузі місцевого самоврядування, зокрема, рух інціатива "Реанімаційний пакет реформ".

 

"Більше року роботи і нарешті парламент зробив величезний крок вперед для проведення децентралізації. Сьогодні було ухвалено революційні законопроекти про приєднання територіальних громад, про статус старост, про службу в органах місцевого самоврядування", – прокоментував на своїй сторінці у Facebook експерт "РПР" Іван Лукеря.

 

10.02.2017