Постійний представник України у Раді безпеки ООН Володимир Єльченко заявив, що ескалація конфлікту на Сході України та штучне створення гуманітарної катастрофи є військовим злочином, і Україна має намір передати належні докази до міжнародного суду.

 

Про це Єльченко заявив під час засідання РБ ООН, повідомляє "Укрінформ".

 

"Руйнування критично важливої інфраструктури та створення гуманітарної катастрофи – це терористична практика, спрямована, головним чином, на цивільне населення", – заявив представник України.

 

Він підкреслив, що ця тактика розвіює міф російської пропаганди про так званих "мирних шахтарів", які борються з владою за допомогою своїх кулеметів. "Місцеві мешканці ніколи не зробили б цього зі своїми сусідами, але ті, хто прийшов на українську землю в якості агресорів, та руйнують українську державність, без роздумів руйнують заводи, будинки та лінії електропостачання", – сказав дипломат, додавши, що дії РФ можна кваліфікувати як військовий злочин.

 

"Україна надасть докази про недавню ескалацію, невибіркові атаки на цивільну інфраструктуру та спрямує звинувачення в тероризмі до Міжнародного суду. Це перший, але важливий крок притягнути Росію до відповідальності за порушення статуту ООН і міжнародного права", – пообіцяв Єльченко.

 

Водночас пан посол констатував, що чинні механізми контролю за ситуацією на Сході України, а також механізми запобігання посилення конфліктів, продемонстрували свою неефективність. А тому для розв'язання цієї проблеми слід збільшити міжнародну присутність на Донбасі.

 

"Події в Авдіївці останніми днями, а також триваюча російська агресія підкреслюють дві важливих тенденції. По-перше, Росія та її поплічники на Донбасі продовжують блокувати та підривати мирний процес шляхом невибіркового застосування сили, переслідуючи власні політичні цілі", – заявив Єльченко.

 

"Не має бути жодних політичних ілюзій щодо ролі Росії в здійсненні мінських домовленостей. Будь-який прогрес, який досягається в тристоронній контактній групі вздовж лінії зіткнення, руйнується штурмовими операціями очолюваних Росією терористів", – наголосив посол.

 

По-друге, за словами українського дипломата, чинні механізми, котрі були створені для запобігання подальшої дестабілізації та для реалізації мінських домовленостей, "є не такими ефективними, як це потребується для виконання мандату". Попри надзвичайні події, тристороння контактна група зустрілась тільки через три дні після загострення. "Все це – через брак взаємодії з боку Росії", – підкреслив Єльченко.

 

"Очевидно, що міжнародна присутність має бути посилена на місцях для запобігання провокацій у майбутньому, що сприятиме імплементації мінських домовленостей та зрештою мирного врегулювання. Ми наполегливо закликаємо Російську Федерацію виконати свої зобов'язання за мінськими угодами, зокрема, щодо забезпечення безпеки та в гуманітарному аспекті", – зазначив представник України.

 

Єльченко також закликав Росію "припинити підтримку терористів та нарощування гібридної терористичної армії на сході України й військової сили вздовж кордону з Україною".

 

03.02.2017