НБУ підвищив прогноз зростання інфляції через мінімальну зарплату.

 

Національний банк України переглянув прогноз інфляції на 2017 рік через збільшення розміру мінімальної заробітної платні – до 9,1% замість 8%.

 

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

 

"Прогноз інфляції на 2017 рік переглянуто з 8% до 9,1%. Насамперед – через підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн. з початку року. Це рішення Уряду відобразиться на рівні інфляції як безпосередньо через збільшення споживчого попиту населення, переважно на продовольчі товари, і собівартості продукції, так і опосередковано через інфляційні очікування українців", – прокоментували у Нацбанку.

 

НБУ очікує, що інфляція у річному вимірі залишатиметься високою впродовж перших трьох кварталів завдяки дії ефекту статистичної бази і повернеться до однознакового рівня лише в IV кварталі 2017 року.

 

Водночас Національний банк наразі не вважає за доцільне застосовувати інструменти монетарної політики для приведення прогнозу інфляції до 8%. "Це могло б призвести до необґрунтованої волатильності ринкових процентних ставок та інфляції в майбутньому, а також загальмувати зростання економіки, яка виходить з кризи", – пояснили у центробанку.

 

26.01.2017