Політичну кризу в Гамбії вдалося вирішити без воєнної операції ззовні.

Під загрозою ґвалтовного відсторонення від влади іноземними збройними силами колишній президент Гамбії Яйя Джамме, котрий програв вибори, оголосив про вихід у відставку.

 

                                                    Яйя Джамме

 

Заява екс-президента пролунала в ніч на суботу, 21 січня, в ефірі державного телеканалу після тривалих перемовин з посередниками з Мавританії і Гвінеї. «Я ухвалив рішення відмовитися від керівництва країною. Не можна допустити, щоб пролилася хоча б одна краплина крові», – процитував слова Яйї Джамме телеканал ARD.

 

Джамме очолював Гамбію з 1994 року. На виборах першого грудні 2016 року він несподівано зазнав поразки. Його кандидатуру підтримало близько 36,7 відсотка виборців, в той час як за його конкурента Барроу проголосували 45,5% електорату.

 

 

Спершу Джамме визнав свою поразку на виборах, але пізніше все ж оскаржив підсумки грудневого голосування. Він заявив про численні порушення в ході виборів.

 

17 січня Джамме оголосив в країні надзвичайний стан терміном на 90 днів. Наступного дня парламент Гамбії пролонгував його повноваження на три місяці.

 

 

Сенегальська армія ще в середу, 18 січня, виставила Джамме ультиматум, погрозивши йому вторгненням в країну в разі, якщо в ніч на 19 січня він не полише свою посаду. Такий крок було вчинено після одностайного рішення Ради Безпеки ООН підтримати військову операцію міжнародних сил в Гамбії. У резолюції засуджується небажання чинного глави держави Яйї Джамме полишити президентську посаду. За документ проголосували всі 15 держав-членів РБ, в тому числі й Україна.

 

Джамме спершу проіґнорував ультиматум, продовжуючи наполягати на своїй легітимності. Збройна операція сенегальський військ розпочалася у четвер, 19 січні. Наступного дня, у п’ятницю, воєнні дії були призупинені для того, щоб дати останню можливість Яйі Джамме виконати ультиматум і погодитися на передачу влади мирним шляхом. Якби умови ультиматуму не були виконані, то воєнна операція відновилася б, а до сенегальських військовиків долучилися б ще й армії Нігерії, Ґани і Того.

 

Тим часом новообраний президент Адама Барроу склав присягу в амбасаді Гамбії в столиці Сенегалу Дакарі. Його легітимність було визнано на міжнародному рівні.

21.01.2017