Зростання економіки Китаю впало до найнижчого за чверть століття рівня.

Про це повідомило в п'ятницю, 20 січня, статистичне відомство у Пекіні.

 

 

Зростання економіки Китаю в четвертому кварталі 2016 року зафіксовано на рівні 6,8 відсотка, а в цілому за рік – 6,7 відсотка. Це – найнижчий показник економічного зростання КНР з 1990 року – повідомив телеканал ARD.

 

Окрім того, за минулий рік відчутно скоротився китайський експорт – основа основ тамтешньої господарки.  Падіння становило два відсотки. Таким чином абсолютному вираженні китайський експорт зменшився до 13,84 трильйонів юанів (1,9  трильйонів доларів).

 

Тим не менше в Китаї не схильні драматизувати ситуацію, бо вбачають в цих даних радше ознаку стабілізації другої за величиною економіки світу. Справа в тому китайське керівництво намагається змінити структуру господарки, аби забезпечити їй сталий розвиток. Зокрема, заплановано переорієнтувати виробництво на пріоритетність внутрішнього ринку.

 

Тому китайське керівництво не сильно стурбоване падінням економічного зростання, адже воно не виходить за рамки попередньо визначеного коридору – від 6,5 до семи відсотків.

 

Водночас міжнародні експерти розглядають ситуацію у темніших барвах. Міжнародні економічні ааналітики ще кількома роками раніше попереджали, що чинна модель китайської господарки ненадійна. Зростання валового внутрішнього продукту в Піднебесній занадто сильно залежить від урядових заходів зі стимуляції економіки – вказується в доповіді Міжнародного валютного фонду. «Якщо ж в Китаї й надалі триватиме стрімке зростання кредитування і влада не стане рішучіше боротися з високими боргами підприємств, економіці загрожує відчутне послаблення», – попереджає МВФ.

 

Окрім того, аналітики МВФ вказують на брак докорінних реформ китайської господарки, без яких стале зростання є неможливим. Тому Фонд прогнозує подальше падіння темпів зростання китайської економіки до 6,5 відсотка. 

20.01.2017