Електронний квиток: перше наближення

Громадський транспорт — одна з найболючіших проблем українців. Низька якість перевезень, високі тарифи та практично необлікована система оплати виглядають справжнім дикунством поряд з європейською практикою. Однак останніми роками почастішали спроби принаймні вдосконалити оплату проїзду і запровадити електронний квиток. Першопрохідцем у цьому напрямку став Тернопіль.

 

З Facebook сторінки Отара Довженка

 

Наразі це галицьке місто — перше в Україні, де запровадили автоматизовану систему оплати за проїзд. У тролейбусах поряд із звичайними одноразовими квитками, які кондуктори видруковують за допомогою валідаторів в салоні транспортного засобу, запроваджено квитки тривалого користування у вигляді безконтактних карток. І хоч це все ще зовсім не схоже на правдивий електронний квиток, у міській раді Тернополя запевняють: перші кроки зроблено, і це лише перехідний етап.

Адже електронний квиток ще донедавна був поза законом. Та цього тижня Верховна Рада врешті ухвалила в другому читанні Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті (№ 4121). Тож, вочевидь, вже в недалекому майбутньому електронний квиток таки стане повноцінною реальністю.

 

Кондуктори & валідатори: хто кого

 

У Тернополі перехід на автоматизовану систему оплати проїзду (АСОП) ініціювали ще 2015 року. Тоді місцеві чиновники вирішили не чекати ухвалення нового законодавства, а працювати, так би мовити, на випередження. Протягом двох років тривали організаційні роботи, тестування обладнання і навчання працівників. А вже з грудня 2016-го АСОП у тролейбусах почала працювати. Кондукторів озброїли валідаторами, а також запровадили проїзні квитки тривалого користування у вигляді безконтактних карток, подібних на банківські.

 

З одного боку, для пересічного пасажира нічого не змінилося. Він знову платить кошти кондуктору — однак тепер замість звичного квитка отримує чек з валідатора. Щоправда, з'явилася можливість заощадити близько 10 % вартості проїзду, придбавши спеціальну пластикову картку.

 

«Ціна самого носія — 15 гривень. Також пасажир оплачує номінальну вартість вибраного тарифного пакета. Картки запрограмовані на два види проїзних квитків — громадський і пільговий (студентський та учнівський), — розповідає начальник сервісного відділу обслуговування КП «Тернопільелектротранс» Тетяна Фурман. — Є чотири тарифні пакети: "Економ" — включає 43 поїздки, "Стандарт" — 65, "Преміум" — 99, "Безліміт" — необмежену кількість поїздок. Система розроблена таким чином, що, залежно від обраного пакета, пасажир економить на проїзді від 7,5 відсотків і більше. Термін дії проїзних квитків обмежується 90 днями, після чого картка підлягає обнуленню».

 

Картки — не персоніфіковані, тому їх можна передавати і членам сім'ї, і працівникам підприємств та організацій, а також знайомим. Під час однієї поїздки таким квитком можуть скористатися кілька осіб. Відповідно з картки буде знято певну кількість поїздок (окрім пакета «Безліміт», який дійсний 30 днів і в якому обмежене повторне зняття поїздок протягом певного часу в тому самому транспортному засобі).

 

Придбати картки тривалого користування, а також поповнити їх можна в одному з трьох десятків пунктів продажу, які розміщені по всьому місту. У міській раді переконані, що таке нововведення допоможе здійснити реальний облік усіх пасажирів, зокрема і пільговиків, а КП«Тернопільелектротранс» зможе ефективніше планувати свою діяльність і розподіляти кошти.

 

А що з маршрутками?

 

Нещодавно у Тернополі почали ширитися чутки, що валідатори вже встановлюють і в маршрутках. Однак в управлінні транспорту, комунікацій і зв'язку міської ради кажуть, що інформація неправдива. Підтверджує це і представник ТОВ «Системний зв'язок» — підприємства, яке виграло тендер і має встановлювати обладнання для роботи електронного квитка.  

 

«Для того, щоб ми почали встановлювати обладнання у маршрутках, потрібно, щоб були прийняті на місцевому рівні ще деякі рішення, — каже керівник підприємства Віталій Васильків. — Зокрема, типовий договір, стратегію оплати проїзду і т.д. Коли все це буде готове, підписане, можна буде іти й закуповувати обладнання».

 

Однак ухвалення закону № 4121 процес впровадження електронного квитка однозначно пришвидшить. У цьому запевняє керівник відомства Ігор Мединський.

 

«Звичайно, потрібно ще, аби закон вступив у дію і відповідні постанови прийняв Кабмін, також щоб були розроблені відповідні документи на місцевому рівні, — каже він. — Однак створення законодавчої бази допоможе вже в недалекому майбутньому впровадити європейську практику оплати проїзду у Тернополі. Встановленням обладнання у тролейбусах і маршрутках займатиметься оператор електронних систем, який виграв тендер. Саме на це підприємство міська рада поклала значну частину відповідальності з впровадження електронного квитка та організації роботи автоматизованої системи оплати проїзду (АСОП). Орієнтовно оператору електронних систем доведеться інвестувати 35 мільйонів гривень на закупівлю і встановлення обладнання. Ми сподіваємося, що до кінця 2017-го вдасться впровадити електронний квиток у всьому громадському транспорті Тернополя. Ми вимагатимемо від оператора електронних систем впровадження найсучасніших інструментів оплати. Зокрема, маємо на меті створити єдиний електронний квиток для тролейбусів і маршруток. А також щоб можна було розраховуватися і банківською карткою, і за допомогою телефона. Прагнемо впровадити найсучасніші технології для АСОП».

 

Зі слів Ігоря Мединського, пильну увагу звертатимуть і на контроль за здійсненням оплати пасажирами. Планують цю функцію покласти саме на нинішніх кондукторів. Адже це більше сотні осіб, яких, після звільнення, обіцяють неодмінно працевлаштувати. Саме для контролю за оплатою проїзду згодяться і валідатори, які сьогодні використовують у тернопільських тролейбусах.

 

Тож у Тернополі чекають, поки Закон щодо запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті набуде чинності, готують документацію і запевняють, що до кінця цього року електронний квиток таки з'явиться і в тролейбусах, і в маршрутках міста.

 

20.01.2017