Ультраправа партія в Німеччині уникнула заборони.

Федеральний конституційний суд у вівторок, 17 січня, відхилив позов про заборону праворадикальної Націонал-демократичної партії Німеччини (НДПН).

 

 

«Хоча ідеологія партії суперечить цінностям конституції ФРН, у НДПН відсутній потенціал для загрози демократії в Німеччині», – заявив голова Конституційного Суду Андреас Фоскулє (Andreas Voßkuhle), оголошуючи постанову суду. Він пояснив, що «бракує переконливих доказів того, що діяльність партії може привести її до успіху» – повідомило видання Die Welt.

 

Клопотання про заборону правоекстремістської партії було подано Бундесратом (нижньою палатою німецького парламенту) за підтримки Бундестаґу ще 2013 року. Бундесрат вперше пропонував заборонити НДПН ще в 2003 році, проте Федеральний конституційний суд тоді відхилив позов після того, як стало відомо, що керівні позиції в партії займали таємні співробітники або інформатори Федерального відомства з охорони конституції.

 

На даний момент НДПН нараховує близько п’яти тисяч членів. На останніх виборах до Бундестаґу 2013 року партія не подолала 5-відсоткового бар'єру, набравши лише 1,3% голосів.

 

Загалом популярність партії значно знизилася за останні роки. Так, на регіональних виборах 2016 року НДПН позбулася мандатів в останньому земельному парламенті – в Мекленбурзі-Передній Померанії.

17.01.2017