Наскільки «зелені» мультимедійні потоки?

 

На диво екологічні: центри обробки даних від Apple, Facebook і Google переважно працюють завдяки екологічно чистій енергетиці, й незадовго частка спожитих ними відновлюваних енергетичних ресурсів мала б досягнути 100 %. Що ж стосується Netflix і Spotify, що доступні на серверах Amazon, то їхні екологічні амбіції виглядають скромніше. На це вказує здійснене організацією Ґрінпіс порівняння 15 найбільших провайдерів хмарних програм і потокових служб.




Рейтинг: Apple, Facebook і Google переважно працюють завдяки екологічно чистій енергетиці. Зображення: Greenpeace.

 

 

Потоки та хмарна пам'ять зараз у тренді: 2015 року частка відео-потоків в глобальному трафіку дорівнювала близько 63 %, до 2020, згідно з оцінками експертів, цей показник може сягнути 80 %. Складність полягає ось у чому: аби задовольнити величезний попит, всюди створюють все нові центри обробки даних, відповідно потреба в струмі зростає.

 

Ще 2014 року науковці вирахували: порівняно з виготовленням чи переглядом DVD, мультимедійні потоки споживають крихітну кількість енергії. Проте раптове збільшення кількості серверних ферм призводить до постійного збільшення енергетичних затрат.

 

«Якби Інтернет був країною, то був би шостим у світі за кількістю споживання струму», – розповів Ніклас Шінерл (Niklas Schinerl), експерт з Ґрінпіс. Організація дослідила, звідки береться струм для великих центрів обробки даних і яка частка відновлювальної енергетики в електроспоживанні 15 найбільших хмарних обчислень і колокаційних провайдерів.

 

Результат: Інтернет-гіганти Apple, Facebook і Google не заслуговують поганої слави. Третій рік поспіль Apple займає перше місце ґрінпісового рейтингу – частка струму, отриманого з джерел відновлюваної енергетики, становить 83 %. За ним слідують Facebook з показником 67 %, Google – 56 %. Ще чотири роки тому всі троє зобов’язалися поступово перейти на 100 % відновлюваної енергетики – і поволі наближаються до цієї мети.

 

Інший позитивний ефект: згідно з обчисленнями Ґрінпісу Apple і Google використовують свій вплив, аби схилити підрядників і субпідрядників до все інтенсивнішого використання «зеленої енергетики». У США ці підприємства посприяли ще й підвищенню попиту на екологічний струм: лише 2015 року в ІТ-сфері підписали контракти на 3,4 гігават «чистої» енергії.

 

Натомість Amazon Web Services (AWS), компанія, що гостить сервери Netflix, Pinterest і Spotify, заслужила менше похвал від Ґрінпіс. 30 % струму надходить до центрів обробки даних AWS з вугільних електростанцій, 26 % – атомних і 24 % – газових. Ледве 17 % постачають джерела відновлюваної енергетики, повідомляють в організації.

 

Власне потоковий сервіс Netflix, що швидко розширюється, переважно живиться вугільною та атомною енергією. Наприклад, гост Netflix від AWS, що використовує центри обробки даних в американському штаті Вірджинія, має найнижчий відсоток використання «зеленої» електроенергії в країні.

 

З огляду на факт, що в США понад третина Інтернет-трафіку припадає на Netflix, екологічна поведінка компанії непокоїть. «Якщо Amazon та Netflix швидко й назавжди не перейдуть на відновлювану енергетику, то створюватимуть труднощі в здійснення природозахисних ініціатив», – коментує Шінерл.

 

 

Wie «grün» ist das Streaming?

Greenpeace, 10/01/2017

Зреферувала Соломія Кривенко 

14.01.2017