Каталог портретної полоністики

Львівська національна галерея мистецтв ім. Б.Г. Возницького разом із Інститутом «Полоніка» презентували фондовий каталог живописних портретів історичних осіб, пов'язаних із Польщею.

 

 

«Портрети польських та пов’язаних з Польщею осіб» – це обширна публікація, присвячена польському живопису у колекціях Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького. Виданий нещодавно каталог портретів є третьою публікацією у серії, до якої ввійшли: двотомна праця «Каталог польських та з Польщею пов’язаних плакет, медальйонів і медалей» (2015 р.) та каталог колекцій «Польська та пов'язана з Польщею скульптура XIX-XX століть» (2020 р.). Збір документів до видання багато років проводив Ігор Хомин, куратор і головний інвентаризатор фондів Львівської галереї мистецтв. Його праця стала можливою завдяки заангажуванню та допомозі директора цієї установи Бориса Возницького та її співробітників.

 

Виданню публікації присвятили інституційну зустріч, яка відбулася 9 травня в Палаці Потоцьких у Львові під почесним патронатом Консульства Республіки Польща у Львові.

 

У зустрічі взяли участь Тарас Возняк – директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького; Сильвія Триц – в. о. директора Інституту «Полоніка»; Ігор Хомин – автор видання «Портрети польських та пов’язаних з Польщею осіб», куратор і головний інвентаризатор Львівської національної галереї Мистецтв ім. Б.Г. Возницького; д-р Єжи Т. Петрус – науковий редактор каталогу, мистецтвознавець, музейник, довголітній віце-директор Королівського замку на Вавелі – Державного зібрання мистецтва.

 

– Відновлення національної пам'яті про культурну спадщину на територіях, що колись належали до Речі Посполитої, стало можливим лише після політичної трансформації у Польщі та Україні, – розповідає Єжи Т. Петрус, науковий редактор видання. – За нових політичних реалій дослідженням історичних пам'яток займалися польські та спільні польсько-українські групи. Передусім це стосувалося інвентаризаційних та консерваційних робіт. У рамках цієї діяльності було видано монументальну серію (21 том) «Костели і кляштори римо-католицькі колишнього Руського воєводства».

 

 

– Мистецьке, а передусім іконографічне значення портретів, що зберігаються у Львові, для пізнання національного минулого неможливо переоцінити. Адже вони є багатим джерелом для досліджень старої моди, військової уніформи, фалеристики, а також старопольських звичаїв, – підкреслює Єжи Т. Петрус. – Відповідно до назви, в дослідженні представлені портрети поляків, а також українців, вірмен та євреїв, які спільно творили багату матеріальну та нематеріальну культурну спадщину, що становить важливий елемент європейської культури. Обидва томи Каталогу охоплюють понад 700 об'єктів (з понад 1600).

 

Львівська національна галерея мистецтв ім. Б. Г. Возницького – це музейна установа, у колекціях якої є найбільше польських пам’яток. Вона продовжує традиції польського музею – Національної галереї міста Львова, заснованої у 1907 р. Колекція польського живопису налічує понад півтори тисячі портретів, які створювалися від XVI-XVII ст. і аж до тридцятих років ХХ ст. Серед них портрети монархів та членів їхніх родин, магнатів, шляхти, міщан, а також селян, духовенства, державних і місцевих сановників. Велику групу складають портрети львів'ян, виконані місцевими художниками. Ці картини свого часу прикрашали інтер'єри палаців, садиб, міщанських будинків, а також костелів і кляшторів.

 

Робота над двома томами каталогу тривала багато років і стала справжнім професійним викликом для його автора Ігоря Хомина, не лише з точки зору обсягу опрацьованих матеріалів, але й методології.

 

 

– Колекція польського живопису налічує майже 1500 картин від близько 250 художників. Найбільше труднощів при укладанні каталогу створювала перевірка інвентарних книг, в яких я стикався з величезною кількістю помилок, зумовлених труднощами перекладу. Цілком ймовірно, що люди, які описували експонати, не знали польської мови, тому описи містили велику кількість неточностей. Корисними виявилися мої знання німецької та латинської мов, що значно прискорило та полегшило роботу над каталогом. Я зібрав близько 1500 картин, які розділив на томи. Перший том охоплює літери «A-J», другий – «K-P», а третій том – «R-Z». До них я написав 800 біографічних довідок. Четвертий том, присвячений портретам невідомих осіб. Він ще в роботі, адже під час укладання каталогу я помітив, що в колекції є портрети осіб, які не підпадають під жодну з попередніх категорій. Саме тому ми спільно з науковим редактором, Єжи Петрусем, вирішили додати в кінці каталогу дослідження, в якому будуть представлені портрети високого художнього рівня, але які не пов'язані з польським мистецтвом, – коментує Ігор Хомин.

 

У каталозі представлені роботи відомих польських художників, серед яких Марціна Яблонського, Яцека Мальчевського, Яна Матейка, Генрика Родаковського та Ольги Бознаньської. Як зазначає автор, фотографії більшості цих картин публіка побачить вперше.

 

Книга «Портрети польських та пов’язаних з Польщею осіб» видана Асоціацією польської освіти та культури за фінансової підтримки, наданої в рамках Програми Міністра культури та національної спадщини РП «Охорона культурної спадщини за кордоном», яку координує Інститут «Полоніка».

 

Національний інститут польської культурної спадщини за кордоном «ПОЛОНІКА» (Інститут «Полоніка») –  це спеціалізована державна установа, яка здійснює консерваційні, дослідницькі, освітні та популяризаційні проєкти, присвячені матеріальним слідам культурної спадщини за кордоном.

 

Фото: fb Львівська національна галерея мистецтв ім. Б.Г. Возницького

10.05.2024