Стокгольмський арбітраж стягнув із ОПЗ $250 млн. на користь Фірташа.

 

Південний міський суд Одеси відмовив кіпрській компанії Ostchem Holding Limited Дмитра Фірташа у примусовому виконанні рішення Стокгольмського арбітражу про стягнення із Одеського припортового заводу загальної суми боргу розміром $251,2 млн.

 

Про це йдеться у рішенні суду за 22 грудня, оприлюдненому у Єдиному реєстрі судових рішень.

 

Із тексту випливає, що ще 25 липня Стокгольмський арбітраж задовольнив другий позов Ostchem і стягнув із ОПЗ $193,36 млн. основного боргу за постачання газу і $57,9 млн. пені за протермінування платежів. Раніше про це рішення публічно ніхто не говорив, наголошує видання ЛІГА.net.

 

Одеський припортовий завод (місто Южне, Одещина) виготовляє хімічну продукцію, а також займається перевантаженням аміаку на морський транспорт. Завод є монополістом на ринку спеціалізованих послуг із прийому, охолодження та перевантаження аміаку.

 

Держава другий рік поспіль безуспішно намагається приватизувати ОПЗ.

 

Компанія Ostchem із 2012 року була єдиним постачальником газу на завод, а з березня 2013 року монопольними покупцями продукції заводу, згідно з даними ЛІГА.net, були інші компанії Фірташа.

 

Борг сформувався на контракті з Ostchem на постачання газу від 20 січня 2013 року, у вересні-грудні 2013 року. Саме в цей період "Газпром" знизив ціну для Ostchem з $430 до $265 за тисячу кубометрів. Втім, для ОПЗ компанія Фірташа продолжувала продавати газ по $430.

 

29.12.2016