Нацбанк презентував пам'ятну монету, присвячену Дрогобичу.

 

Сьогодні, 22 грудня, у продовження серії «Стародавні міста України» Нацбанк вводить в обіг пам’ятну монету «Давній Дрогобич» номіналом 5 гривень, присвячену давньому галицькому місту, повідомили в НБУ.

 

За археологічними даними, Дрогобич має дуже давню і багату історію. Місто лежить на межі Наддністрянської рівнини і Карпатського передгір’я вздовж річки Тисмениці та її притоки (басейн Дністра). Протягом століть Дрогобич був одним з найбільших центрів солеваріння на Підкарпатті.

 

На аверсі монети розміщено малий Державний Герб України, напис УКРАЇНА, номінал 5 ГРИВЕНЬ, рік карбування монети — 2016 (унизу праворуч); на передньому плані зображено вежу, на задньому плані — міську ратушу та стилізовану панораму міста; унизу — логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

 

На реверсі монети на тлі фраґмента ґравюри із зображенням стародавнього Дрогобича розміщено герб міста (угорі), на передньому плані — храм св. Апостолів Петра і Павла та дерев'яну церкву святого Юра, унизу на дзеркальному тлі — напис ДРОГОБИЧ/ДАВНІЙ.

 

Над монетою працювали художники Володимир Таран, Олександр і Сергій Харуки, а також скульптори Анатолій і Володимир Дем’яненки.

22.12.2016