«Вертикальний» вибір Тернопілля

Перші вибори у дев'яти новостворених громадах Тернопілля, які відбулися 18 грудня, своїми результатами в історію не ввійдуть. Виборці у своїх політичних преференціях напрочуд стабільні: люди згрубша голосували «по вертикалі» — за ті самі політичні сили, що й на загальнонаціональних виборах. Голів і депутатів рад обирали у Трибухівській, Більче-Золотецькій, Коцюбинській, Вишнівецькій, Чернихівецькій, Гримайлівській, Залозецькій, Борсуківській та Великодедеркальській об'єднаних територіальних громадах і всюди без якихось несподіванок.  

 

Заклик невідомих аґітаторів із Вишнівців у день виборів

 

Згідно з попередніми результатами виборів, серед новообраних керівників громад лідерують представники БПП «Солідарність» (переможцями з горнила свята демократії вийшли троє самовисуванців, яких офіційно підтримував президентський блок, і двоє партійців), двох очільників громад має «Батьківина», одного — ВО «Свобода». Молоді партії на керівні посади пробитися не змогли. Переважно перемогу здобули чинні сільські чи селищні голови населених пунктів, які стали центрами новоутворених громад.

 

Явка виборців порівняно з виборами у Борщівській міській громаді, які відбувалися 11 грудня, вища. Вона становила 59,3 %.

 

Порушення виборчого процесу, що їх зафіксували спостерігачі, дрібні. Як розповів координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Тернопільській області Андрій Мартишко, у селищі Залізці зафіксовано розповсюдження листівок з ознаками «чорного піару» проти кандидата на посаду селищного голови від місцевої організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Любомира Фесика. Також було виявлено помилку в імені кандидата на одній із дільничних виборчих комісій у Залозецькій громаді. Дільнична виборча комісія села Білокриниця склала акт про допущення орфографічної помилки і видавала виборцям бюлетені з неправильно надрукованим іменем претендента на посаду депутата. Як зазначила голова Залозецької територіальної виборчої комісії Ольга Шевчук, текст виборчого бюлетеня було затверджено вчасно і кандидати мали можливість ознайомитися з ним заздалегідь. Але оскільки помилку виявили щойно 17 грудня після обіду, то передрукувати бюлетені вже не було як. А ще у день голосування у Вишнівці невідомі розклеїли листівки без вихідних даних із закликом не продавати голоси за гречку. Спостерігачі також зазначають, що температура у приміщеннях більшості виборчих дільниць не перевищувала +5 градусів, тож працювати членам ДВК та іншим учасникам виборчого процесу було зимно.

 

На посаду Залозецького селищного голови (населення — 7 тисяч 220 осіб) претендували 9 самовисуванців і 4 кандидати від місцевих осередків партій (УКРОП, Українська галицька партія, «Блок Петра Порошенка «Cолідарність», ВО «Свобода»).

Впевнену перемогу за попередніми даними тут здобув чинний селищний голова, представник президентського блоку Любомир Фесик. Його кандидатуру підтримали близько 47 % виборців з-поміж тих, що взяли участь у голосуванні.

 

Аґітка проти фаворита

 

У депутати селищної ради балотувалися 99 кандидатів — 23 самовисуванці і 76 представників місцевих осередків партій (УКРОП, Українська галицька партія, «Блок Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Cвобода», ВО «Батьківщина», Аграрна партія України). Це найбільша кількість кандидатів з усіх громад. За попередніми результатами голоси виборців розподілилися у такий спосіб, що склад ради виглядатиме так: 10 представників «Солідарності», один — ВО «Свобода», 4 — Аграрної партї України, 3 — Української галицької партії, 1 — ВО «Батьківщина» і 6 самовисуванців.

 

 

У Великодедеркальській громаді (населення — 4 тисячі 231 особа) на посаду сільського голови претендували троє кандидатів — усі від політичних сил («Блок Петра Порошенка «Cолідарність», УКРОП, ВО «Cвобода»). За попередніми даними перемогу тут здобув чинний сільський голова, порошенківець Іван Данилюк. За нього проголосували майже 79 % виборців.

На депутатські крісла було 6 претендентів-самовисуванців та 43 — від політичних сил («Блок Петра Порошенка «Cолідарність», УКРОП, ВО «Батьківщина», Аграрна партія України, ВО «Свобода»). У депутатський корпус громади увійшли 4 представники Аграрної партії, 3 «бютівці», 3 «свободівці», 1 представник БПП та 4 самовисуванці.

 

У Борсуківській об'єднаній громаді (населення — 3 тисячі 908 осіб) за крісло керівника змагалися 7 самовисуванців, а до складу сільської ради хочуть потрапити 24 самовисуванці та 26 кандидатів від місцевих організацій партій («Блок Петра Порошенка «Cолідарність», ВО «Cвобода», ВО «Батьківщина»). У голосуванні за голову громади перемогу тут здобув «свободівець» Іван Друзь, за якого проголосувало понад 600 виборців із 2 160 заявлених, а це 27,3 % голосів. Депутатами Борсуківської об'єднаної громади стали 6 «бютівців», 5 «свободівців» та 11 самовисуванців.

 

У Гримайлівській об'єднаній громаді (населення — 5 тисяч 680 осіб)  за посаду селищного голови змагалися три представники від політичних сил («Блок Петра Порошенка «Cолідарність», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина») та один самовисуванець.

Перемогу впевнено здобув представник ВО «Батьківщина» зубний технік Сергій Чайка. За нього проголосувало близько 65 % виборців.

Стати депутатами виявили бажання 19 самовисуванців і 16 кандидатів від партій (Аграрна партія України, «Блок Петра Порошенка «Cолідарність», ВО «Cвобода», ВО «Батьківщина»). Обрали 11 самовисуванців і двох представників ВО «Свобода».

 

У Коцюбинській об'єднаній громаді (населення — 2 тисячі 780 осіб) на посаду голови балотувався лише сільський голова Коцюбинців Іван Воробець. Цікаво, що на сайті ЦВК зазначено, що він самовисуванець. Натомість його успіхом вже встигли похвалитися у БПП «Солідарність», заявивши, що вони підтримували цього кандиата. Натомість ВО «Батьківщина» офіційно заявила про помилки в інформації на сайті ЦВК щодо партійної приналежності її представників на виборах. Як виявилося, на сайті було вказано, що ці кандидати — самовисуванці. У центральному штабі партії вже готують звернення до ЦВК з цього приводу.

Так чи так Іван Воробець на виборах здобув рекордну підтримку — 95,8 %  виборців, враховуючи, що явка у громаді становила 70,45 %.

Депутатами Коцюбинецької об'єднаної громади хотіли стати 7 самовисуванців і ще 16 кандидатів від партій («Блок Петра Порошенка «Cолідарність», ВО «Батьківщина»). За попередніми даними, обрали 14 депутатів: 7 самовисуванців, 4 представників ВО «Батьківщина» і 3 представників Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Серед них — працівники аграрного підприємства, вчителі, безробітні та підприємець.

 

На посаду Вишнівецького селищного голови (кількість населення громади — 8 тисячі 594 особи) претендували три кандидати від партій («Блок Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», «Добрий Самарянин») і один самовисуванець.  У депутати балотувалися 78 самовисуванців і 14 кандидатів від політичних сил (ВО «Батьківщина», «Патріот», «Добрий самарянин»). За попередніми даними, тут впевнену перемогу здобув представник партії «Добрий самарянин» Володимир Кравець, відомий в області аграрій, який обробляє чималу кількість земель у цьому реґіоні. Вочевидь, виборці віддячили підприємцю за щедрі подарунки і допомогу, яку він надавав соціальній сфері Вишнівця та довколишніх сіл. Його підтримали близько 85 % виборців з-поміж тих, що взяли участь у голосуванні. Щодо депутів, то громада підтримала 25 самовисуванців.

 

Виборці Чернихівецької громади (населення — 2 тисячі 396 осіб) сільського голову обирали серед 4 самовисуванців та 2 кандидатів від партій («Блок Петра Порошенка «Cолідарність», ВО «Батьківщина»). Напередодні виборів  кандидат від партії ВО «Батьківщина» Олексій Кондрацький зняв свою кандидату з виборчих перегонів на користь іншого кандидата — чинної голови села Марії Кипибіди. Водночас партійний осередок «Батьківщини» оголосив про підтримку безпартійної Марії Кипибіди. Саме вона й здобула перемогу у виборчих перегонах, набравши майже 50 % голосів.

А також виборці Чернихівецької громади обирали депутатів із 16 самовисуванців та 9 кандидатів від партій (ВО «Батьківщина», «Патріот»). За попередніми даними, серед 14 новообраних депутатів більшість — самовисуванці. Лише одного представника в цій раді матиме партія «Патріот», двох — ВО «Батьківщина».

 

Посаду голови Більче-Золотецької громади (населення — 4 тисячі 615 осіб) прагнули дістати три самовисуванці й один кандидат від ВО «Cвобода». Впевнену перемогу на цих виборах здобула чинна голова сільської ради Більче-Золотого, кандидат від Блоку Петра Порошенка Галина Огородник з перевагою майже у 300 голосів. У крісла депутатів претендували 24 самовисуванці і 22 кандидати від політичних сил («Блок Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», Аграрна партія України). Виборці віддали свої голоси за 4 представників ВО «Батьківщина» та 18 самовисуванців.

 

У Трибухівській сільській громаді (населення — 5 тисяч 587 осіб) на місце голови ради балотувалися один кандидат від Української галицької партії та один самовисуванець. Понад 92 % виборців віддали свій голос за Олега Максимовича, який протягом попереднього року був сільським головою Трибухівців. Для участі у виборах його висунули від Блоку Петра Порошенка.

У сільську раду балотувалися 6 кандидатів від Української галицької партії та ще 34 самовисуванці. За попередніми даними, депутатство виборов лише один представник УГП, решта — самовисуванці. На одному з округів заплановано перевибори, оскільки кандидати набрали однакову кількість голосів.

 

21.12.2016