Бойовики ІДІЛ захопили Пальміру.

Цей факт мусили офіційно визнати представники сирійського уряду Башара Асада, пообіцявши зробити все можливе, щоб вибити джихадистів з цього стародавнього міста.

 

 

 «Армія використовує всі доступні засоби, щоб запобігти зміцненню бойовиків в місті», – заявив губернатор провінції Хомс Талал Бараз через кілька годин після того, як «Ісламська держава» заявили про перебрання контролю над містом в свої руки. Він зазначив, що терористичне угруповання підтягнуло підкріплення з Ракки і східної сирійської провінції Дайрі-ес-Заур, – подає видання Die Welt.

 

У наступі ІДІЛ на Пальміру, яке почалося в минулу суботу, 10 грудня, брали участь близько чотирьох тисяч бойовиків. Центр моніторингу за правами людини в Сирії, який базується у Великій Британії, повідомляв про застосування терористами артилерії і замінованих автомобілів.

 

Нагадаємо, що бойовики «Ісламської держави» утримували Пальміру з травня 2015 до березня 2016-го. Вони зруйнували численні пам'ятки старовини і стратили директора археологічного музею, котрий намагався врятувати культурні цінності. Джихадисти знищили Тріумфальну арку епохи Стародавнього Риму, три колони і численні статуї.

Крім того, вони висадили в повітря храм Баал-Шаміна, який вважався однією з найзначніших пам'яток пізньої античності.

 

Наприкінці травня 2016 року урядові сирійські збройні сили за підтримки російської авіації відбили Пальміру в бойовиків «Ісламської держави».

 

У Москві висловили сум в зв’язку з втратою Пальміри. «Треба щиро визнати, що вхід бойовиків в Пальміру, навіть на найкоротший час, – це важкий удар, перш за все психологічного характеру, з якого треба зробити низку висновків. Наших російських сил в Сирії цілком достатньо. Але ми воюємо тільки в повітрі, а ситуація в кінцевому рахунку вирішується на землі», – заявив голова комітету з безпеки Ради Федерації Росії Франц Клінцевич.

12.12.2016