Історичний музей і Тракайський замок домовились разом досліджувати спільні пам’ятки.

 

Сьогодні, 9 грудня, у Львові підписали договір про співпрацю Львівського історичного музею та історичного музею Тракайського замку (Литва) щодо дослідження і популяризації культурних цінностей та історичних пам’яток Литви, інформує IA ZIK.

 

У рамках проекту щодо спільної спадщини України та Литви, у Львові з триденним візитом перебувала делегація з Литви: віце-міністр культури Литовської Республіки Ромас Яроцкіс та директор історичного музею Тракайського замку (Литва) Віргіліюс Повілюнас.

 

«Українська культурна спадщина є не до кінця охопленою та дослідженою. Здебільшого в Галичині говорять про надбання з Польщею. Але була у нас і спільна історія з Великим князівство Литовським. І до сьогодні збереглось багато культурних пам’яток. Але все це потрібно детально досліджувати», – зазначив  директор Львівського історичного музею Роман Чмелик.

 

«У нас є спільна спадщина, яку нам потрібно досліджувати. Але найважливіше, щоб і українці, і литовці мали змогу знати свою історію. Це зближує народи. І я думаю, що і в наступні роки наша співпраця буде розвиватися, щоб показати багатство культурної спадщини наших країн», – сказав у свою чергу Ромас Яроцкіс.

 

Як розповіла куратор проекту від литовської громадської організації «Східноєвропейське співробітництво», відповідальний секретар Почесного консульства Литовської Республіки у Львові Беатріче Белявців, цього року литовська делегація реалізувала потужний проект щодо пошуку спільної спадщини, що є на теренах Галичини, передусм, у Львові. Історики шукали пам’ятки і з’ясувалось, що Львівський історичний музей є зберігачем найбільшої в Україні колекції пам’яток та артефактів Литви.

 

Своєю чергою, директор історичного музею Тракайського замку (Литва) Віргіліюс Повілюнас зазначив, що підписання офіційного договору про співпрацю між музеями дасть змогу поглибити наукові дослідження, розвивати міжмузейне співробітництво як засіб актуалізації та встановлення пам’яток та фактів.

 

Як повідомляв Z, Литва нещодавно зробила подарунок заповіднику «Замки Тернопілля».

09.12.2016