Трудові міґранти з України перекривають дефіцит польського соцстраху.

 

Число українців, котрі здійснюють внески до фонду Служби соцстрахування Польщі (Zakład Ubezpieczeń Społecznych), протягом року зросло на 70% – до 172 тисяч осіб.

 

Про це пише польська Gazeta Prawna з посиланням на статистику ZUS.

 

Торік внески до ZUS сплачувало 101 тисяч українців. Нині частка українців серед міґрантів-платників податків складає 64%.

 

У Польщі прогнозують, що частка "українських податків" зростатиме й надалі: торік державні установи РП видали 813 тис. дозволів на працевлаштування в Польщі українцям, а цього року – 938 тис.

 

Видання зазначає, що наступного року у Польщі вийде на пенсію 300 тис. осіб у зв'язку зі зниженням віку "емеритури". "Сусіди з-понад Дніпра певною мірою є джерелом наповнення прогалини на польському ринку праці й сплати внесків у ситуації, коли ринок і система соцстрахування починають зазнавати впливу від демоґрафічних змін", – пише Gazeta Prawna.

 

Водночас польські журналісти нагадують, що зростання леґальних міґрантів у Польщі є вигідним і Україні, адже, починаючи з 2014 року, між Україною та Польщею діє угода, котра передбачає, що соціальні внески, сплачені до польського бюджету українцями, по досягненні ними пенсійного віку перераховуватимуться до української соціальної системи і вплинуть на зростання пенсій.

 

09.12.2016