Європарламент розгляне українське «безвіззя» у січні.

 

Комісар Європейського Союзу з питань розширення і європейської політики сусідства Йоганнес Ган закликав країни ЄС якомога швидше скасувати візи для громадян України, після того, як члени Унії домовилися про механізм призупинення безвізових режимів.

 

"Візова лібералізація для України та Грузії: вітаю згоду щодо механізму призупинення Ради ЄС, підтримане більшістю юстиційного комітету [Європейського Парламенту]. Тішуся, що наша невтомна праця дала плоди. Тепер ЄС має невідкладно надати заслужений безвізовий режим для громадян України та Грузії", – написав Ган на своїй сторінці у Twitter.

 

Доповідач Європарламенту з питань лібералізації візового режиму Марія Габріель закликала Словаччину як країну, що очолює Раду ЄС, якомога швидше розпочати тристоронні міжінституційні переговори, щоб уже на початку січня проголосувати за "безвіззя" на пленарному засіданні Європарламенту. Депутат додала, що для "надійного партнера" важливо вчасно виконувати взяті зобов'язання. "Я сподіваюся, що наступного тижня ми зможемо повідомити гарні новини для громадян Грузії та України", – додала Габріель, згідно з повідомленням УНІАН.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін трактує досягнення компромісу щодо механізму призупинення як зняття всіх політичних перешкод для скасування візового режиму для України. "Це питання відсьогодні абсолютно поза політикою, це – питання технічне і організації голосування. Чи встигнуть вони на наступному тижні – це лише питання того, щоби пройти всі голосування, а їх п'ять, якщо не помиляюся. Якщо не встигнуть протягом тижня – то точно завершать процедуру на першому [пленарному] тижні січня", – сказав Клімкін, згідно з повідомленням "Європейської правди".

 

Перший пленарний тиждень ЄП у новому році запланований на 15–19 січня.

 

08.12.2016