НПП «Гуцульщина» очолить Юрій Стефурак.

 

У Міністерстві екології відбувся конкурс на посаду керівника національного природного парку «Гуцульщина» в Івано-Франківській області, в якому переміг Юрій Стефурак, інформує "Курс".

 

Сьогодні, 7 грудня, в он-лайн режимі комісія заслухала трьох кандидатів на посаду – Богдана Марчука, Юрія Стефурака та Петра Пліхтяка. Ігор Данюк від участі в конкурсі відмовився.

 

Претенденти озвучили свої програми та відповіли на запитання. Першим свою програму представляв Богдан Марчук, заступник голови Косівської РДА. Чиновник не зміг відповісти на запитання щодо законодавчої бази та червонокнижних рослин.

 

Юрій Стефурак, заступник директора НПП «Гуцульщина» з наукової роботи, не заперечував, що він та його родичі мають стосунок до екс-директора НПП  Василя Пророчука, якого під тиском громадськості і активістів відсторонили від посади через постійні скандали з незаконними рубками лісу та приватизацією ділянок на території парку.

 

На запитання про спірні земельні ділянки в НПП, де є і його власність, Юрій Стефурак сказав, що землі передані в спадщину і не є природно-заповідним фондом. За його словами, знищення парку незаконними рубками не було, все це «чорний піар». Водночас, саме через численні зафіксовані активістами і журналістами порушення і був на вимогу громадськості оголошений відкритий конкурс на посаду. 

 

Лісничий Кутського держлісгоспу Петро Пліхтяк, еколог за освітою, запропонував визначити статус 125 га землі, яка наразі має невизначений статус. Врегулювання конфлікту з межами НПП він бачить у компромісі з громадою. Вважає, що в НПП слід залишити лише санітарні вирубки.

 

Учасники комісії запропонували оцінити кандидатів за 5 напрямками – рівень освіченості та знання законодавства, прийняття управлінських рішень, компетентність у заповідній справі, вміння планувати і виконувати рішення.

 

В результаті Юрій Стефурак набрав найбільшу кількість – 97 балів. Професійність Петра Пліхтяка комісія оцінила в 79, а Богдана Марчука в 42 бали.

 

Контракт з новим директором укладуть лише на один рік, цей термін визначили як випробувальний.

 

 

07.12.2016