Прем'єр Франції резиґнує з посади, щоб стати кандидатом в президенти.

Про своє рішення балотуватися 54-річний соціаліст Манюель Вальс офіційно оголосив у понеділок, 5 грудня.

 

 

Одночасно Вальс пообіцяв, що вже 6 грудня подасть прохання про відставку з посади керівника кабінету міністрів – повідомило видання Le Monde.

 

Хоча досі французька Соціалістична партія ще офіційно не визначилася зі своїм кандидатом на найвищу державну посаду. Це відбудеться щойно в січні 2017 року під час попередніх виборів за зразком праймеріз, які вже провели французькі консерватори з партії «Республіканці».

 

Нагадаємо, що напередодні чинний президент країни Франсуа Олланд оголосив, що не балотуватиметься на другу каденцію, оскільки побоюється не отримати достатньої народної підтримки.

 

Мануель Вальс вперше увійшов до кабінету міністрів Франції 2012 року. Два роки він пропрацював міністром внутрішніх справ, після чого очолив кабінет.

 

Вальс відомий як непримиренного противника нелегальної імміграції. При цьому сам він народився в Іспанії, у Барселоні 13 серпня 1962 року. Він є каталонцем по батькові і швейцарцем по матері. Французьке громадянство чинний прем’єр-міністр отримав щойно 1982 року у віці 20 років.

 

За даними опитування громадської думки, проведеного демоскопами Ifop, Вальс є найпопулярнішим з усіх учасників праймерізу соціалістів. Його підтримує 45% прихильників «лівого» електорату. Його найближчий конкурент - Арно Монтебур, колишній міністр економіки в уряді Олланда. За нього свої голоси готові віддати лише 25% учасників опитування. 

 

Вибори президента Французької Республіки відбудуться в два раунди 23 квітня і 7 травня 2017 року. 

05.12.2016