Прем'єр-міністр Італії йде у відставку через референдум.

Маттео Ренці визнав, що італійці в основній своїй масі не прийняли його ідею щодо парламентської реформи.

 

 

Маттео Ренці повідомив про свою демісію після того, як стали відомими результати референдуму, який пройшов у неділю, четвертого грудня. Близько 60 відсотків тих, хто проголосував висловилися проти реформ, ініційованих керівником італійського уряду – повідомило італійське видання La Stampa.

 

У центрі запропонованого урядом пакета реформ – скасування рівноправності обох палат італійського парламенту – Палати депутатів і Сенату. Зокрема, перетворення передбачають скорочення чисельності сенаторів з 315 до 100. Крім цього, парламент позбавлявся права висловлювати недовіру уряду. Передбачалося, що разом зі змінами виборчого законодавства, які вступили в силу влітку, це має полегшити роботу уряду.

 

«На сьогоднішній день італійська демократія базується на парламентській системі. Коли ми виносили на голосування питання про довіру, ми пропонували спростити цю систему, скасувати двопалатний парламент, знизити вартість політичного управління та розширити сферу прямої демократії. Саме цю реформу ми виносили на референдум. Але ми були недостатньо переконливі.  Я програв, і я говорю про це вголос, хоч і не без грудки, яка підступила мені до горла, адже ми все-таки не роботи», – визнав прем'єр-міністр.

 

41-річний Ренці, котрий репрезентує Демократичну партію, очолив уряд Італії в лютому 2014 року. Він став наймолодшим прем'єр-міністром в історії країни. До роботи в уряді Ренці очолював міську адміністрацію Флоренції.

05.12.2016