Порошенко: Вперше ми ставили питання Євросоюзу про зобов'язання, а не він нам.

 

Президент України Петро Порошенко закликав структури Європейського Союзу та країни-члени Унії якомога швидше виконати зобов'язання перед Україною і ухвалити рішення про запровадження безвізового режиму.

 

Про це Порошенко заявив на підсумковій прес-конференції після саміту Україна–ЄС у Брюсселі.

 

"Україна свою частину зобов'язань чітко виконала. Останнім підтвердженням цього є рішення 17 листопада, коли Рада ЄС одностайно ухвалила рішення, яким задекларувала політичну волю ЄС та всіх його членів надати Україні безвізовий режим і включила, нарешті, «зелене світло» на цьому шляху", – заявив Порошенко, згідно з повідомленням прес-служби АП.

 

"Зазвичай складні питання ставились Україні, щодо виконання зобов'язань. Можу наголосити, що під час сьогоднішнього саміту Україні не було поставлено жодного питання – Україна чітко і в повному обсязі виконала всі взяті на себе зобов'язання", – підкреслив президент. "Це перший саміт, коли не Україні ставлять питання, а ми, українська делеґація, ставимо питання нашим партнерам з Європейського Союзу з проханням своєчасно виконати взяті на себе зобов'язання", – додав Порошенко.

 

Голова держави повідомив, що і президент Європейської Ради, і президент Європейської Комісії, і президент Європейського Парламенту чітко наголосили, що Україна виконала всі зобов'язання, а перепони пов'язані з міжінституційними переговорами між Європейським Парламентом і Європейською Радою.

 

Президент також поінформував, що між Києвом і Брюсселем вже є домовленість про чіткі перспективи ратифікації Угоди про асоціацію. "Україна і ЄС мають спільну позицію, що положення Угоди про асоціацію за жодних обставин не можуть бути переглянуті чи переписані. Так само неможливим є заниження амбітності наших цілей по угоді", – запевнив Порошенко.

 

"Сподіваюсь, що під час саміту ЄС ми зрушимо питання ратифікації Угоди з тим, щоб вона запрацювала нарешті на повну потужність", – додав президент.

 

24.11.2016