Президент Європарламенту повертається в німецьку політику.

Сам Мартін Шульц (Martin Schulz) офіційно оголосив у четвер, 24 листопада, на прес-конференції в Брюсселі, що відмовляється балотуватися на новий, третій, термін на посаді керівника законодавчого органу Європейської Унії.

 

 

Нагадаємо, що Мартін Шульц є одним з лідерів Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН). 1994 року його було обрано депутатом Європарламенту, а з 17 січня 2012 року він обіймає посаду президента ЄП.

 

Раніше німецькі ЗМІ писали, що СДПН хоче включити Шульца в партійний список від землі Північний Райн-Вестфалія на виборах до Бундестагу восени 2017 року. Цю інформацію він підтвердив на прес-конференції в Брюсселі – повідомило німецьке відання Die Welt.

 

Що більше, німецькі соціал-демократи розглядають Шульца як можливого кандидата на посаду бундесканцлера Німеччини, поряд з чинним віце-канцлером Зіґмаром Ґабріелем (Sigmar Gabriel). Партія має намір в січні остаточно визначитися з кандидатом, який буде суперником Анґели Меркель, котра заявила раніше про готовність йти на четвертий канцлерський термін від Християнсько-демократичного союзу.

 

Окрім того, в Берліні обговорюють можливість призначення Мартіна Шульца на посаду міністра закордонних справ Німеччини замість Франка-Вальтера Штайнмайера (Frank-Walter Steinmeier), котрий на початку 2017 року, найімовірніше, стане новим президентом ФРН.

 

Мартін Шульц, на відміну від свого однопартійця Зіґмара Ґабріеля є доволі популярним політиком у Німеччині. У грудні 2012 року він разом з тодішнім головою Європейської ради Германом ван Ромпеєм і тодішнім президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу отримав Нобелівську премію миру. Він єдиний від соціал-демократів, чий канцлерський рейтинг може бути порівняний з рейтингом Меркель.

 

Варто теж зазначити, що на відміну від багатьох своїх однопартійців, Шульц займає досить жорстку позицію у питанні антиросійських санкцій.

24.11.2016