Європарламент ухвалив резолюцію щодо протидії російській пропаганді.

У документі небезпека, яка виходить від Росія, ставиться на один рівень з небезпекою «Ісламської держави» у царині інформаційної війни.

 

                           Анна Фотиґа

 

Повна назва резолюції «Стратегічні комунікації ЄУ як протидія пропаганді третіх сторін». Її автором та ініціатором стала польська євродепутатка Анна Фотиґа, віце-президент Альянсу європейських консерваторів і реформістів. За документ проголосували 304 депутати, 179 виступили проти і 208 утрималися – повідомляється на сайті Європейського Парламенту.

 

«Російський уряд застосовує широкий спектр інструментів, зокрема аналітичні центри та фонди , спеціальні держустанови (наприклад Росспівробітництво), багатомовні телекомпанії (наприклад RT), псевдоновинні аґенції і мультимедійні сервіси (зокрема Sputnik), міжнародні соціальні та релігійні групи, соціальні мережі та інтернет-тролів для того, щоб поставити під сумнів демократичні цінності, внести розкол в Європу, заручитися підтримкою на внутрішній арені і створити в країнах "Східного партнерства" ЄУ враження недієздатності їхніх держструктур», – йдеться в тексті резолюції.

 

У документі засуджуються спроби Росії підкупити європейські ЗМІ чи створити на території країн ЄУ нові проросійські видання. Російській пропаганді ставляться в провину спроби розвалити Євроунію і фальсифікувати історію.

 

У резолюції Європарламент закликає Єврокомісію і країни-члени ЄУ збільшити фінансування демократичних інструментів Унії, які підтримують свободу ЗМІ в країнах Східного партнерства та Росії. Зокрема, у документі міститься заклик надати додаткові кошти на ці цілі Європейському фонд за демократію, Європейському інструменту демократії та прав людини (European Instrument for Democracy and Human Rights – EIDHR), Моніторингу свободи ЗМІ країн Східного партнерства (EaP Media Freedom Watch) і низці інших схожих за профілем організацій.

 

Окрім того, в резолюції міститься вимога про надання додаткового персоналу і бюджету для Оперативної робочої групи зі стратегічних комунікацій, яка з 2015 року готує дайджести з викриттям дезінформації про Європейську Унію в російськомовних ЗМІ. Зараз в Групі працює менше десяти осіб,  і вона не має власного бюджету. Європарламент закликав перетворити Оперативну робочу групу в повноцінний відділ всередині Європейської служби зовнішніх зв'язків і створити веб-сайт на базі Twitter-акаунта @EUvsDisInfo, де користувачі зможуть «ознайомитися з набором засобів розпізнавання дезінформації, з поясненням, як вона працює».

 

У коментарі, який Анна Фотиґа дала сайту Європарламенту, вона заявила що російська пропагандистська машина, намагаючись вплинути на європейське суспільство, використовує «методи й інструменти часів Холодної війни». «У Європі по-справжньому усвідомили загрозу цю щойно після агресії Росії проти України й анексії Криму», – визнала польська євро депутатка. 

23.11.2016