Порошенко: Революція позначила кордон від "русского міра".

 

Президент України Петро Порошенко під час свого виступу на урочистостях з нагоди третьої річниці початку Революції гідності заявив, що Євромайдан остаточно проклав кордон між європейською Україною і "русскім міром".

 

"Революція Гідності підвела риску і під російсько-радянським минулим, і під пострадянським періодом. Вона встановила чітку демаркаційну лінію і в просторі, і в часі. Позначила виразний кордон, який відділяє і віддаляє наш українській, європейський світ від їхнього «русского мира»", – заявив Порошенко, нагадавши, що революція розпочалася зі студентів, котрі вимагали підписання Угоди про асоціацію.

 

Президент вважає, що Україна залишається найбільшим "європейським оптимістом" у Старій Європі, де щораз сильніше утверджується євроскептицизм. "Дивлячись на ці кадри з Євромайдану, отримуючи соціологічні опитування сьогодні, можемо сказати – Україна є найбільш єврооптимістичною країною в Європі. Коли в окремих країнах Євросоюзу панує євроскептицизм – нехай вони у нас вчаться, як любити Європу, як боротись за європейські цінності і як реформувати державу", – цитує прес-служба Порошенка.

 

Голова держави зазначив, що протягом трьох років Україна зазнала болючих випробувань. "Ми втратили найкращих. Ми пережили чимало розчарувань. Але через те, що знаємо, що країна на правильному шляху, у нас ніколи не опускалися і не опускаються руки", – запевнив Порошенко.

 

Президент висловив сподівання, що в найближчий час Україна отримає рішення про безвізовий режим, а також знайде вихід із проблеми довкола ратифікації Угоди про асоціацію. "Мої переговори з лідерами інституцій та держав-членів Європейського союзу дають підстави прогнозувати, що буде знайдено і взаємоприйнятний компроміс між Україною, Євросоюзом та Нідерландами. Це те, чого вимагали студенти на Майдані [...] і жоден євроскептицизм не зупинить ратифікацію нашої угоди", – наголосив Порошенко.

 

Президент додав, що угода вже почала давати результат, а ринок ЄС "потроху починає компенсувати той колосальний удар по українській економіці, соціальній сфері та рівню життя, який завдала нам Росія".

 

Петро Порошенко вважає, що Москва намагається дестабілізувати ситуацію в Україні, а також підтримує радикальні рухи в Європі. "Російський авторитарний режим, який «замочив в сортирі» демократію у власній країні, залюбки користається її інструментами для досягнення власних цілей за межами Росії. І, наголошую, не лише в Україні, а й у всій Європі", – зауважив Порошенко.

 

Президент закликав політиків до єдності й застеріг від дестабілізації внутрішнього становища в Україні.

 

21.11.2016