ЄУ сформувала проект бюджету на наступний рік.

Уряди країн-членів Європейської Унії та профільні комітету Європарламенту в четвер, 17 листопада, узгодили основні параметри головного фінансового документа Європи.

 

 

Видаткова частина бюджету ЄУ становитиме 134,49 мільярдів євро. Таким чином у порівнянні з 2016 роком вона скоротилася на 6,5 відсотка – повідомив телеканал ARD.

 

У ході дебатів Європарламент наполягав на тому, щоб загальна сума бюджету на 2017 рік становила щонайменше 138 млрд євро, але представники 28 країн-членів Унії не погодилися на таку суму.

 

Особливу увагу в проекті бюджету приділено безпеці, економічному зростанню, подоланню безробіття серед молоді,  підтримці наукових досліджень й боротьбі з міґраційною кризою.

 

Приміром сума витрат на проекти, пов'язані за захистом зовнішніх кордонів Євроунії, зросте на 25 відсотків у порівнянні з минулим роком і становитиме 3,8 млрд євро.

 

На статті бюджету, що стосуються політики надання притулку та працевлаштування біженців, буде виділено на 11 відсотків більше, ніж торік – 19,3 млрд євро.

 

Кошти на працевлаштування і економічне зростання підвищено на 12 відсотків у порівнянні з минулим роком – до 21,3 млрд євро.

 

На всі інші статті бюджету планується виділити менше коштів, ніж роком раніше.

 

 

29 листопада бюджет ЄУ повинен ще бути остаточно схвалений на засіданні Європейської Ради, а потім – на сесії Європарламенту. 

17.11.2016