ОБСЄ: На Донбасі – рекордне за рік число обстрілів.

 

У Спеціальній моніторинговій місії (СММ) ОБСЄ зафіксували найбільшу кількість випадків порушення режиму припинення вогню уздовж лінії розмежування сторін у зоні проведення в АТО на Донеччині з початку року.

 

Про це заявив перший заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

"Минулого тижня кількість порушень режиму тиші, зафіксованих СММ ОБСЄ, перевищила на 160% порівняно з тим, що було раніше. Це була найбільша кількість обстрілів з початку року", – сказав Хуг на брифінгу в Києві.

 

Він зазначив, що більшість порушень (3444) – це вибухи з мінометів, танків, зенітних установок і артилерії. "Давайте відзначимо, що більшість з цих вибухів – це не просто статистика, більшість з цих порушень відбуваються навколо густонаселених районів... Масове насильство відбувається поблизу Маріуполя, неподалік від Мар'їнки і Попасної", – розповів представник місії.

 

Також протягом тижня спостерігачі ОБСЄ зафіксували збільшення вдвічі смертельних випадків серед місцевого населення у порівнянні з попередньою 7-денкою. "Цифри демонструють збільшення насильства. Це треба припинити: зробити важливі кроки, одним з яких має бути повна імплементація рамкової Тристоронньої угоди контактної групи щодо розведення сил і засобів від 21 вересня", – зазначив заступник голови СММ ОБСЄ.

 

Хуг розповів, що розведення сил і засобів, передбачених у Петровському і Золотому, дійсно працює. "Наші спостерігачі не зафіксували там порушення режиму припинення вогню", – поінформував він.

 

Водночас, він констатував, що у Станиці Луганській досі не вдається підтримувати режим тиші. "У Станиці Луганській сторони також домовилися відвести сили і засоби. Однак не відбулося ніяких поступок у цьому напрямі. Сторони досі перебувають менш ніж за 300 метрів один від одного, кожен день наші спостерігачі бачать вирви від вибухів... Війська слід розвести", – закликав Хуг.

 

17.11.2016