Небанальні ідеї для Тернополя

Заким у Львові автори ідей для «Громадського бюджету», що вийшли у лідери за результатами голосування містян, тішаться перемогою своїх проектів, таке голосування ще триває у Тернополі, де «Громадський бюджет» — така сама цьогорічна новинка у фінансуванні потреб міста, як і в столиці Галичини. Ідей тернополяни висунули менше — 71 проти львівських 265 — та майже всі вони вирізняються ориґінальністю. Тут тобі й мережа притулків для тварин, і дослідження тернопільських підземель, і навіть червоний кит, який, згідно із задумом автора, плаватиме на поверхні Тернопільського ставу.

 

 

Цього року кожен мешканець Тернополя дістав можливість вирішувати, куди витратити 1 % коштів з міської скарбниці, а це 5 мільйонів гривень. Протягом жовтня ініціативні тернополяни подавати власні ідеї на суд Номінаційного комітету, який, власне, і відбирав проекти для голосування. Це так звана виборча комісія, куди ввійшли представники депутатського корпусу, громадськості та виконавчого комітету міської ради.

 

«Приємно, що тернополяни активно включилися і подали  71 проект (48 великих і 23 малих) на загальну суму 36 мільйонів 23 тисячі 865 гривень, — каже голова комісії Тернопільської міськради з питань бюджету та фінансів, член Номінаційного комітету Ігор Турський. — Важливо, що громада не байдужа до того, що відбувається в місті, і ми маємо чіткі сиґнали, що саме турбує людей і куди спрямовувати ті кошти, які заробляє місто».

 

Далі експерти ретельно проаналізували кожен проект, зокрема на відповідність законодавству та зазначеним умовам конкурсу. Профільні управління міської ради також, оцінивши ідеї громадськості, підготували свої висновки. Після такої ретельної перевірки 11 проектів було відхилено, а 60 — винесено на голосування містян.

 

«Частина з тих проектів, які не дійшли до голосування, просто потребувала для реалізації більше одного року або ж більше 1 мільйона гривень, — зазначає голова Номінаційного комітету Назар Зелінка. — Інші пропонували розмістити об'єкти на невідповідних земельних ділянках. Були й такі, що мали комерційний характер. До кожного проекту ми підходили максимально виважено».

 

Голосування за проекти почалося 8 листопада і триватиме до 21 листопада. Віддати свій голос можна не виходячи з дому за допомогою банківської картки, пройшовши ідентифікацію за системою Bank ІD, а також у пункті голосування у ЦНАПі, що розміщений у Тернополі на вул. Князя Острозького, 6, показавши паспорт. До речі, система дозволяє голосувати одночасно за кілька проектів. А ще правила передбачають, що автори за власної згоди можуть їх об'єднувати, обравши пріоритетний проект.

 

Екзотичний кит на Тернопільському ставі

 

«Також ми прийняли рішення долучити до голосування тих людей, в яких поки що немає тернопільської прописки, проте вони живуть у нашому місті, працюють тут чи навчаються і є активними учасниками громадського життя нашого міста, — додав Ігор Турський. — Проголосувати вони можуть у ЦНАПі, надавши, окрім паспорта, довідку з місця роботи, яка підтверджує те, що вони працюють в Тернополі, або ж документ, який підтверджує, що вони навчаються у нашому місті».

 

Серед поданих проектів є неординарні ідеї, як-от встановити на Тернопільському ставі червоного полігонального кита, який би вдень заряджався від сонця, а вночі світився, або ж прокласти канатну дорогу для вейкбординґу через водойму.

 

Є тернополяни, які хочуть, щоб в місті з'явився пам'ятник засновнику Яну-Амору Тарновському чи щоб була можливість дослідити міські підземелля. Інші ж просто мріють про капітальний ремонт своєї вулиці, спортивний або дитячий майданчик у дворі чи вуличні тренажери.

 

Сьогодні можна виділити декілька проектів, що вже вибились у лідери. Зокрема, «Молодіжний Центр — відкрита платформа для комунікації, навчання та втілення проектів», який обіцяє відкрити багато нових можливостей для молоді Тернополя, — він наразі зібрав 242 голоси. Створення Центру швидкої допомоги та комплексної діагностики для тварин «Хатіко» підтримали 217 осіб. Ідея відновлення стадіону колишнього Комбайнового заводу здобула 196 голосів. За створення соціального мультиспортивного залу, який стане місцем для тренувань людей в різних напрямках: спортивному, туристичному, сучасному неформальному і танцювальному — віддано 232 голоси.

 

Великою популярністю тішаться ті проекти, які мають широку цільову аудиторію і добре підготовані — з якісним описом та візуалізацією. Загалом же тернополяни голосують не надто активно. Можливо, через складність самої процедури, адже голосування за проекти — це не вибір «в один клік» і потребує певних зусиль. Однак організатори сподіваються великої активності в останні дні, як це відбулося і з поданням проектів.

 

Експозиція з презентацій запропонованих проектів

 

Згідно з рішення Номінаційного комітету, заплановані 5 мільйонів гривень будуть поділені так: 4 мільйони виділяється на великі проекти, сума яких становить від 100 тисяч до 1 мільйона гривень; а 1 мільйон — на малі проекти, від 1 до 100 тисяч гривень. Тож переможцями можуть стати принаймні 4 великі проекти й 10 малих проектів.

 

Однак тернопільські депутати переконані: ідеї, що їх подали містяни, не залишаться поза увагою. І навіть якщо проект не виграє, гроші на нього можуть виділити з бюджету Тернополя, якщо ідея справді варта уваги.

 

«Громадський бюджет дуже потрібний Тернополю, і більше того, плануємо, щоб в наступному році він зріс як мінімум в два рази, — зазначає Ігор Турський. — Це необхідно для того, щоб реалізовувати те, що хочуть люди, а не те, що придумують чиновники. Тобто громада сама бачить важливі проблеми та намагається брати активну участь в їхньому вирішенні».

 

Щоправда, не минулося і без маніпуляцій. З'явилась інформація про те, що організатори музичного фестивалю «Файне місто» та фестивалю «Кухоль пива», які подали свої проекти на «Громадський бюджет», в соцмережах пропонують знижки на квитки на свої фестивалі як плату за голоси. Переважно залучають студентів. Тому Номінаційний комітет обов'язково розгляне цю ситуацію і ухвалить рішення щодо таких порушень.

 

Голосування триватиме до 21 листопада. Тож усі тернополяни, які хочуть, щоб їхнє місто розвивалося і ставало кращим, можуть зробити свій вибір і проголосувати за проекти «Громадського бюджету». А вже 1 грудня стане відомо, на які саме ідеї витратять 5 мільйонів з бюджету Тернополя.

 

17.11.2016