У Тернополі завтра стартує голосування за проєкти громадського бюджету 2020.

 

Від 25 жовтня й до 8 листопада включно всі громадяни України віком від 16 років, які зареєстровані на території Тернопільської міської територіальної громади, можуть проголосувати за проєкти «Громадського бюджету 2020». Про це інформує пресслужба Тернопільської міськради.

 

 

Кожен мешканець має право проголосувати за один малий та один великий проєкт. У підсумку голосування ті проєкти, які наберуть найбільше голосів до вичерпання обсягу виділених коштів (а це понад 14 млн грн), будуть реалізовані у 2020 році.

 

Проєкти, які наберуть менш ніж 300 голосів (малі) та менш ніж 500 голосів (великі), не вважатимуть виграшними та не будуть допущені до реалізації.

 

Цьогоріч загалом на розгляд було подано 92 проєкти «Громадського бюджету 2020», з них 67 проєктів отримали позитивну оцінку номінаційного комітету та були виставлені на голосування: 33 малі та 34 великі. Серед них – спортивні майданчики, тренажери, облаштування громадських просторів, ігрових та креативних просторів тощо. Повний перелік розміщено на порталі https://ternopil-budget.e-dem.in.ua.

 

Проголосувати за обрані проєкти жителі Тернопільської громади можуть чотирма способами:

 

Через Е-сервіс «Громадський бюджет», шляхом авторизації та заповнення електронної версії бланку для голосування;

 

Шляхом заповнення друкованої версії бланку для голосування, відвідавши Центр надання адміністративних послуг у Тернополі (ЦНАП) в робочий час (понеділок, середа, четвер – з 09:00 до 16:00, вівторок – з 11:00 до 20:00, п'ятниця – з 08:00 до 15:00, субота – з 08:00 до 15:00, неділя – вихідний), надавши паспорт або ID-картку (з довідкою про реєстрацію місця проживання особи);

 

Через мобільний додаток Приват24;

 

У терміналах самообслуговування (ТСО) ПриватБанку за допомогою картки ПриватБанку.

 

Голосувати за інших осіб, а також передавати право голосу мешканцем громади будь-якій іншій особі заборонено. Інформацію про перебіг реалізації проєктів-переможців розміщують на офіційному Е-сервіс «Громадський бюджет».

 

 

Нагадаємо, у Львові голосування за проєкти громадського бюджету стартує 1 листопада.

 

Для довідки:

 

В Україні Громадський бюджет почав набирати обертів з початком впровадження реформи децентралізації – у 2015 році першими містами, які долучилися до цієї ініціативи, були Чернігів, Черкаси та Полтава. Львів, Тернопіль та Івано-Франківськ запровадили бюджет участі у 2016 році. Ця ініціатива також існує в кількох менших містах Галичини – Дрогобичі, Самборі, Трускавці.

 

Бюджет участі, або ж Громадський бюджет, – інструмент прямої демократії, який передбачає залучення мешканців міста до розподілу бюджетних грошей. Механізм бюджету участі зародився у місті Порту-Алегрі (Бразилія) 1989 року, а сьогодні реалізується в багатьох містах світу. В Європі його ще називають партиципаторним (від англ. participate – брати участь). Метою цієї ініціативи є активізація мешканців для гуртування навколо спільних ідей, потреб, питань, а також розв’язання локальних проблем людей. Фінансування заходів і проєктів бюджету участі здійснюється за кошт міського бюджету.

 

Основними принципами громадського бюджету є прозорість та відкритість процедур подання і голосування, обов’язковість виконання результатів, інклюзивність всього процесу, проведення громадських обговорень з важливих питань та стратегічне планування заради досягнення довгострокових перспектив.

 

Проєкти повинні належати до сфери повноважень органів міської ради, відповідати чинному законодавству, узгоджуватися із раніше прийнятими міськими проєктами та вписуватись у масштабні стратегії розвитку в разі наявності таких, реалізовуватися протягом року та не порушувати прав будь-яких категорій людей.

 

24.10.2019