Зміни у Львові: обери свій проект

Облаштування дитячих та спортивних майданчиків, нові громадські простори і навіть станція з переробки сміття та зупинка з сонячними батареями — найактивніші мешканці Львова озвучили власні ідеї щодо поліпшення міста. В міському уряді тепер закликають усіх львів'ян обрати з-поміж запропонованих ідей ті, котрі найбільше до вподоби, і підтримати їх на загальноміському голосуванні, яке відбудеться у листопаді.

 

 

Львів'яни стали рекордсменами серед мешканців усіх українських міст у поданні власних ідей на фінансування в межах механізму "Громадського бюджету". Загалом за місяць зареєстровано 265 проектів на загальну суму 140 млн 880 тис грн., яка майже вдесятеро більша за реально можливе фінансування. Адже наступного року Львівська міська рада виділить 16 млн грн на проекти, які придумали і запропонували львів'яни. За такого фінансування, зазначають у Львівській міській раді, конкуренція серед малих проектів становитиме 1:3, серед великих — 1:20.

 

П'ятнадцятого вересня у Львові закінчився прийом заявок на фінансування в межах Громадського бюджету 2017 року. Доти лідером за кількістю поданих проектів було Запоріжжя — 225 проектів проти нинішніх львівських 265.

 

Наступний етап — кожен проект мають ретельно проаналізувати чиновники. Зі слів начальника управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради Юрія Лукашевського, на це вони матимуть три тижні.

«Важливо перевірити, чи на запропонованій ділянці дійсно можливо встановити дитячий майданчик, футбольне поле. Чи немає якихось обмежень щодо інженерних мереж, дотримання відстаней від дороги. Інший критерій — опрацювання кошторису проекту, аби в ньому був врахований весь комплекс необхідних робіт. І вже після коригування бюджету проект допускатиметься до голосування», — розповів Юрій Лукашевський.

 

При тому, зазначають у раді, з кожним автором проекту зустрінуться, щоб скорегувати сам проект чи кошторис, якщо він проходитиме за попередніми критеріями.

Проголосувати за обраний проект можна буде від 1 до 15 листопада на сайтах https://lviv.pb.org.ua/ та www.gb.city-adm.lviv.ua через bank ID, або через ЦНАПи (за наявності паспорта). Кожен львів'янин зможе зробити це лише двічі — раз за великий та ще раз за малий проект.

 

«Думаю, у нас буде дуже серйозна боротьба проектів за перемогу. Проголосувати можна буде лише через bank ID. Порахувавши лише зібрані підписи, можемо говорити, що щонайменше 10 тисяч львів'ян залучені до Громадського бюджету. І це дуже добре, бо одне з головних завдань конкурсу — щоб люди спілкувались між собою про розвиток міста. І ми справді маємо багато проектів, які стосуються занедбаних територій. Це те, що людей болить. Приблизно половина дуже добре підготована, з проектами та ілюстраційним матеріалом», — розповів Юрій Лукашевський.

 

Начальник віддіду громадського партнерства Львівської міської ради

Орест ФАЙФУРКА:

 

Наступного року ми плануємо відкорегувати Положення про громадський бюджет, враховуючи цьогорічний досвід. Наразі складно говорити про конкретні зміни. Але, очевидно, вони будуть. До обговорення змін ми залучимо максимальну кількість екпертів, депутатів та представників громадськості. Наразі мені видається виправданим розглянути підняття максимальної суми на малі проекти з 200 до 300–400 тисяч гривень. Можливо, тоді будемо мати більше малих і менше великих проектів. Окрім цього, зважаючи на популярність і затребуваність такого механізму, як Громадський бюджет, треба говорити про можливість виділення на це більшої суми. Сподіваємось, йтиметься хоча б про 20 мільйонів гривень на 2018 рік.

 

Депутатка ЛМР від Української галицької партії

Юлія ГВОЗДОВИЧ:

 

Ми до останнього думали, що на конкурс подадуть не більше 60 проектів і майже усі пройдуть, незалежно від набраних голосів. Але не так склалось. В останні кілька днів зареєстрували більше сотні проектів. Це було дуже неочікувано з позиції адміністрування. Але ми, усі причетні до впровадження Громадського бюджету, були дуже приємно вражені якістю проектів. Люди не просто пропонували щось зробити, а пропонували своє бачення, як би це мало бути зроблено.

Я знаюся більше на дитячій інфраструктурі, і мені дуже приємно, що люди, які запропонували облаштувати дитячі майданчики, часто бачать їх нетиповими і нестандартними. Таких проектів є декілька, і дуже тішить, що люди креативно підійшли до справи.

Думаю, найзапеклішою буде боротьби проектів у мікрорайонах, зокрема на Сихові та на Левандівці, а також дуже серйозною буде конкуренція між великими загальноміськими проектами. Авторам доведеться постаратись переконати львів'ян проголосувати за свої проекти і спонукати їх таки це зробити чи через систему bank ID, чи через ЦНАПи.

 

Депутат ЛМР від «Об'єднання «Самопоміч»

Андрій ПУНДОР:

 

Ми ще кілька місяців тому хвалились, що Львів виділив найбільшу суму серед українських міст на Громадський бюджет. Зараз ми можемо хвалитись тим, що ми перші за кількістю поданих проектів. І що особливо приємно, львівські проекти одні з кращих і за якістю. Багато поданих проектів мають візуалізацію. Тобто багато авторів найняли дизайнера або попросили знайомих чи родичів допомогти. Я дуже сподіваюсь, що люди будуть активні у голосуванні і підтримають гідні проекти. Частину, звісно, доведеться відсіяти через об'єктивні обставини. Йдеться про те, що інколи люди пропонували облаштувати проети не на території комунальної власності Львова, наприклад у Винниках, чи на території ОСББ. Окрім того, загрозою для малих проектів є можливе збільшення бюджету і перехід їх у категорію великих проектів, а отже, і суттєво більша конкуренція. Дуже важливо, щоб люди, чиї проекти не пройшли, не розчарувались, а працювали далі і подавались наступного року.

 

Депутат ЛМР від «Народного контролю»

Валерій ВЕРЕМЧУК:

 

Це дуже добре, що львів'яни не тільки готові ганьбити владу, але мають також ідеї, як покращити місто. Я переконаний, коли люди переконаються, що ці проекти реально реалізовують, то будуть активнішими, і наступного року ми отримаємо більше проектів. Таким чином львів'яни стануть співучасниками розбудови міста. Щобільше, багато проектів, які цього року не пройдуть в межах Громадського бюджету, ми пропонуватимемо виконавчим органам влади підтримати в межах свого фінансування у 2017 році. Адже ми отримали колосальну інформацію про те, що зараз найбільш затребуване в місті. Ми маємо готові пропозиції самих мешканців з кошторисами. Це найкраща з можливих соціологій. Депутати наполягатимуть на врахуванні бачення львів'ян.

 

Автор знимки Андрія Пундора — Alex Kovalchuk

21.09.2016