Комітет ООН схвалив українську резолюцію щодо прав людини в Криму.

У документі, запропонованому Україною, говориться, зокрема, про те, що в анексованому Росією Криму порушуються права кримсько-татарського народу та інших національних меншин.

 

 

На сесії Комітету ООН зі соціальних і гуманітарних питань за українську резолюцію проголосували представники 73 країн, 76 утрималися і 23 висловилися проти. Серед противників документу була, звісно, Росія, а також Китай, Вірменія, Казахстан, Індія, Сербія тощо.

 

Відтак ухвалена комітетом резолюція буде винесена Генеральну асамблею ООН

– поівдомило радіо Deutsche Welle.

 

У резолюції, окрім питань, пов’язаних з правами людини, чітко наголошувалося на окупації Криму. Документ підтверджує територіальну цілісність України, невизнання анексії Криму, закликає Росію надати безперешкодний доступ для моніторингу та містить звернення до Управління Верховного комісара ООН з прав людини підготувати окремий тематичний звіт щодо ситуації в Криму. Окрім того, у тексті засуджується примусове залучення мешканців окупованого Криму до служби в російських ЗС, всупереч Женевській конвенції.

 

Представник МЗС Росії Анатолій Вікторов назвав резолюцію «політично вмотивованою», пославшись на те, що населення Криму, за його словами, «проголосувало в історичному референдумі за возз'єднання з Росією».

16.11.2016