Кандидатуру чинного міністра закордонних справ Німеччини на посаду глави держави узгодили всі три партії урядової коаліції – Християнсько-демократичний союз, Християнсько-соціальний союз і Соціал-демократична партія Німеччини.

 

 

Варто зазначити,що ХДС/ХСС аж ніяк не зразу акцептували пропозицію голови СДПН Зіґмара Ґабріеля (Sigmar Gabriel) підтримати кандидатуру одного з лідерів соціал-демократів на посаду президента. Щойно після тижня розмірковувань фракція християнських демократів у Бундестазі заявила, що погоджується з кандидатурою Франка-Вальтера Штайнмайера (Frank-Walter Steinmeier). Бундесканцлерка Анґела Меркель обмежилася з цього приводу лише коротеньким коментарем: «Це рішення є розумним».

 

Зволікання ХДС було спричинене тим, що партія сама прагнула висунути свого кандидата в президенти. Утім дебати щодо ймовірної кандидатури ледь не розколили давню коаліцію з Християнсько-соціальним союзом. Тож урешті-решт було вирішено пристати на пропозицію соціал-демократів.

 

У середу 16 листопада голови трьох партій – ХДС, ХСС і СДПН – виступлять на спільній прес-конференції, де й буде публічно оголошено про висунення Штайнмаєра кандидатом у президенти – повідомило видання Zeit Online.

 

Вибори ж глави німецької держави на Федеральних зборах  відбудуться наступного року 12 лютого. Саме тоді завершується каденція чинного німецького президента – християнського демократа  Йоахіма Ґаука (Joachim Gauck).

14.11.2016