Дані Нейта Сілвера на його сайті FiveThirtyEight свідчать, що за день перед початком виборів ймовірність збереження республікацями більшості в Сенаті становить 54,3 %.

 

 

Ще вчора ці шанси оцінювались навпаки: 54% в демократів проти 46% в республіканців, а тиждень тому — взагалі як 69% проти 31% в користь демократів. Варто зазначити, що пересічні нетрампівські республіканські сенатори займають більш проукраїнську (бо антиросійську) позицію, аніж пересічні демократичні.

 

 

Паралельно з виборами президента завтра в Штатах відбудуться ротаційні вибори в Сенат: оновиться 34 зі ста сенаторів, так званий III клас (I і II класи мають по 33 сенаторів). Сенатори обираються на 6 років і ротація третини з них проходить щодва роки.

 

До 3 січня республіканці мають більшість в Сенаті — 54 сенатори проти 44 в демократів і 2 незалежних (але продемократичних) сенаторів, в т.ч. в III класі (які завтра переобираються) є 24 республіканців і 10 демократів. Відповідно, для збереження більшості республіканцям треба перемогти в 21 штаті.

 

На цих виборах впевнену перемогу республіканцям прогнозують у 17 штатах, демократам — в 9, в решті штатів боротьба більш запекла, і нині з'явилися шанси (тиждень тому дуже малоймовірні), що республіканцям вдасться зберегти більшість в Сенаті.

 

07.11.2016