А ну ж вийде

З часів Адама і Єви нащадки мавп плекають надію, що от вже у найближчому майбутньому все буде набагато краще, ніж у сумному сьогоденні. Сьогодення все ніяк не минає, але надія помирає останньою.

 

Пояснення тижня

 

 

В Україні з'явився новий національний вид спорту з назвою «е-декларування». Його правила не до кінця визначені, але гравці там такі, що дадуть фору Кріштіану Роналдо, Тайґеру Вудсу і Осеа Колінісау разом взятим.

 

Не виправдався прогноз щодо того, що процес оприлюднення владоможцями своїх статків буде цікавим недовго. Олії в багаття хлюпнув президент Порошенко зі своїм авторським неологізмом про «сизих голубів», яким доведеться пояснювати, де вони взяли кошти.

 

Свою лепту заніс і прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Відповідаючи на питання про те, чому багато українських чиновників, які задекларували власні доходи, не розміщують готівкові кошти на банківських депозитах, керівник уряду пояснив: «Що стосується того, де знаходяться кошти... Це був такий загальнонаціональний тренд, коли банківська система була в занепаді. Сьогодні можемо сказати, що в 2016 році банківська система досить надійна. Це позитивний сиґнал». Потім Володимир Борисович зробив одночасно футбольний фінт, ґольфовий слайд і реґбійний пант одним реченням: «Не треба всіх мазати однією фарбою. Є люди, які прийшли у владу, але до цього працювали в бізнесі. Зрозуміло, що у них є певні доходи, — сказав він. — Я з 1995 року по 2005 рік працював у бізнесі і заробив свій статок. І слава Богу, у мене була можливість стати фінансово незалежним».

 

А декларантів тепер таки перевірятимуть на предмет їхноьї правдивості. Компетентні органи обіцяють прислухатися до президента, і якщо стане натхнення, то перевірять і всіх «вимазаних фарбою». Слабо віриться в такий варіант, але надія є.

 

Бюджет тижня

 

 

Головний державний кошторис на наступний рік Кабінет Міністрів почав готувати несподівано рано, як для українських реалій. Після прелюдії та увертюри уряд на позачерговому засіданні затвердив проект держбюджету і передав його до Верховної Ради, яка має розглянути документ у другому читанні.

 

Незважаючи на песимізм експертів, основні макропоказники, закладені в основу законопроекту, які було затверджено ще в липні поточного року, залишилися без змін. Зростання ВВП в 2017 році становитиме 3–4 %, інфляція — 8,1 %, безробіття — 8,6 %, прогнозний рівень держборгу — 66,8 % ВВП, курс гривні — 27,2 грн за 1 долар.

 

Тепер документ розглядатимуть у Верховній Раді, де до нього народні депутати, безумовно, матимуть претензії. Розуміючи це, Володимир Гройсман анонсував, що під час розгляду держбюджету у ВР допускає внесення деяких правок. Наприклад, «ціна питання» для аграріїв становить 10 млрд грн. — саме до такої суми може бути збільшена допомога українському АПК.

 

Оптимісти кажуть, що парламентарі подужають кошторис до кінця листопада. Реалісти стверджують, що погодження (тобто торги за ласі кавалки грошей платників податків) триватимуть до Нового року.

 

Прокурор тижня

 

 

У минулому десятилітті в іпостасі міністра внутрішніх справ Юрій Луценко виглядав кумедно, але своєрідно. Десять з гаком років тому він сам себе назвав «Термінатором» і від своєї дотепності дуже тішився. Тепер гедлайнеру Помаранчевої революції доведеться вигадувати собі нове псевдо, бо лише в такий спосіб він зможе зберегти власну ориґінальність.

 

Колись Луценко підганяв панцеровані військові машини під офіс Ріната Ахметова, і з того замаху на свободу пересування олігарха нічого путнього не вийшло. Сьогодні Генпрокуратура під орудою Юрія Віталійовича підозрює нувориша трохи меншого калібру на прізвище Новинський у перевищенні влади і службових повноважень, коли було незаконно позбавлено волі особистого помічника колишнього Предстоятеля УПЦ (МП) Володимира, а саме архиєпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра Драбинка. Луценко заявив, що ГПУ підготувала подання до Верховної Ради про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Новинського, який є народним депутатом.

 

Підозрюваний такою цікавістю щодо себе не перейнявся, і полетів до Афону, як і личить кожній порядній богобоязній людині. Новинський обіцяв повернутися, але так само казав, що від правосуддя тікати не буде, Олександр Онищенко.

 

Цього народного депутата підозрюють у привласненні трьох мільярдів гривень внаслідок реалізації хитрих паливно-енергетичних схем, і він також нікуди тікати не збирався, однак тепер спостерігає за марнотою буття з Лондона, куди українська прокуратура дістатися не може.

 

Але й без казусу з нардепами-втікачами у відомстві Луценка комедії не бракує. Днями прокуратура Києва повідомила про те, що правоохоронці виявили підземну схованку з великим арсеналом зброї, боєприпасів та БТРом у передмісті Києва. Потім з'ясувалося, що знайшли не схрон терористів, а склад інтернет-магазину, який має законне право торгувати мілітарними забавками. Генеральному прокурору мало би бути цікаво, коли повернеться з Афону Новинський, бо з муляжними бомбами невдобно получилося.

 

Тайняки тижня


 

Ян Ланкастер Флемінґ ніколи б не створив Джеймса Бонда, якби знав про існування Служби безпеки України. Аґент 007 супроти українських лицарів плаща і кинджала — зашмарканий карапуз. Тільки справжні спеціалісти, не роблячи зайвого рейваху, можуть вийти на телебачення і скромно сказати:

«У нас є деякі нові документи, які ми ще не особливо розголошували, в яких йдеться про плани дестабілізації ситуації в Україні в листопаді поточного року, де розписані детальні сценарії в 10–15 реґіонах України. Хто, як, що робити. Розписані бюджети».

 

Саме такою інформацією поділився шеф СБУ Василь Грицак, зазначивши, що вказані документи було отримано в оперативний спосіб, тому він наразі не може розкрити більше деталей щодо цієї ситуації. «Росія не залишає своїх намірів дестабілізувати ситуацію усередині нашої держави», — підсумував Грицак.

 

Після перехоплення листування російських високопосадовців з колаборантами, що плели підступні інтриґи проти України, простий буденний подвиг наших розвідників сприймається як самозрозуміла річ. А недолугому Бондові й на думку не спадало звітуватися про свою діяльність в телеефірі.

 

07.11.2016