Іракські урядові війська увійшли в Мосул.

Як заявив генерал-майор іракської армії Самі аль-Аріді, у вівторок вранці війська увійшли в район Годжалі в рамках наступальної операції з витіснення з міста бойовиків «Ісламської держави».

 

 

За словами генерала, солдати зіткнулися з рішучим опором з боку ІДІЛ. Бойовики спорудили по всьому місту бетонні загородження, щоб перешкодити просуванню іракської армії. Тим не менше спеціальні підрозділи збройних сил країни змогли взяти під контроль будівлю державного телебачення в місті – повідомило радіо BBC.

 

Таким чином, уперше з червня 2014 року, тобто з часу, коли місто захопили бойовики ІДІЛ, солдати іракської урядової армії ступили на землю Мосулу. Перед цим військовики відбили в джихадистів кілька населених пунктів в околицях міста.

 

Входженню урядових військ в місто передували масовані авіаудари по позиціях ІДІЛ в кварталі Годжалі. Джихадисти вели вогонь у відповідь, використовуючи протитанкові ракети і гранатомети.

 

Прорив стався через два тижні після початку операції, яку проводить коаліція, що складається з іракських і курдських збройних сил за підтримки шиїтських дружин і військово-повітряних сил США. Це найбільша військова операція в країні з 2003 року.

 

Напередодні прес-секретар Держдепартаменту США Джон Кірбі охарактеризував як образливу заяву МЗС Росії, в якій проводяться паралелі між наступом на Мосул і операцією в Алеппо, яку ведуть російські та сирійські війська. Кірбі підкреслив, що дві операції «радикально різні». «В Алеппо режим здіснює облогу міста за підтримки свого найбільшого іноземного партнера – Росії. У Мосулі йдеться про цілу коаліції, що складається з близько 66 країн, які планували цю операцію протягом багатьох місяців, за широкої підтримки світової спільноти, щоб відбити місто у ІДІЛ. В Алеппо на людей і на лікарні все ще скидають діжкові бомби. У Мосулі такого в жодному випадку не буде. Так що, знову ж таки, ці ситуації радикально різні, і будь-яке їхнє порівняння абсолютно образливо», – підкреслив прес-секретар Держдепартаменту.

01.11.2016