ВР розширила права Нацради для покарання телеканалів за пропаганду.

 

Верховна Рада дозволила Національній раді з питань телебачення і радіомовлення штрафувати телеканали без огляду на те, чи до порушника застосовувалася санкція у вигляді попередження.

 

За законопроект №4815 проголосувало 236 народних депутатів, інформує телеканал "112-Україна".

 

Згідно з проектом, Нацрада може ухвалити рішення про стягнення штрафу у випадку вчинення телерадіоорганізаціями закликів до насильницької зміни конституційного ладу України, розв'язування війни, агресивних дій або їх пропаганди, розпалювання національної, расової або релігійної ворожнечі та ненависті, пропаганду винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження.

 

Розрахунок розмірів штрафів здійснюватиметься згідно до нарахованого розміру ліцензійного збору ліцензіату за видачу ліцензії.

 

Голова комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар після ухвалення закону пояснила, що документ запроваджує ефективну процедуру застосування штрафних санкцій.

 

"Якщо раніше у нас існувала чітка процедура – попередження, друге попередження і далі вже непродовження ліцензії, – то тепер у нас штраф. Телекомпанія каже: "Гаразд, ми визнаємо, що це була помилка, ми заплатили штраф". Якщо упродовж року це порушення не повторюється, і тоді цієї помилки ніби не було – вона скасовується. Тобто це м'яке регулювання, але швидке і ефективне... Сплатіть штраф до бюджету України, українським пенсіонерам, визнайте це помилкою і не допускайте в майбутньому", – заявила Сюмар.

 

Голова профільного комітету пояснила, що, згідно з ухваленим законом, за кожним порушенням визначено суми штрафів, які, залежно від порушення, варіюються від 5% до 25% ліцензійного збору. Максимальний штраф передбачено за заклики до сепаратизму, пропаганду війни, заклики до насильницької зміни державного ладу.

 

"В умовах інформаційної агресії проти України ми повинні розуміти, що не повинні допускати дуже багатьох речей на українському телебаченні, які сьогодні є", – зазначила Сюмар.

 

01.11.2016