Археологи знайшли одразу три артефакти часів Київської Русі.

 

Поблизу села Городище Зборівського району на Тернопіллі, на території колишнього літописного міста, археологи обласного краєзнавчого музею знайшли три артефакти, що належать до часів Київської Русі, розповів завідувач відділу давньої історії музею Олег Гаврилюк, інформує Терен.

 

«Наш музей відтепер має три мініатюрні зображення святого Георгія-Переможця із списом на коні, Матері Божої із Ісусом Христом та натільний хрестик. Особливо для нас цікава натільна іконка Богородиці із Ісусом на руках. Такого типу іконок у нашому музеї за його понад сторічну історію ще не було.

 

Натільний хрестик – місцевого виробництва, бо видно, що він не до кінця завершений. Він відлитий у тій місцевості, де був знайдений, – на полі біля села Городище Зборівського району. Але видно з усього, тодішній ювелір не встиг до кінця завершити майбутній виріб. Це засвідчують так звані "псевдоотвори", позначені заглибини, де мали би згодом робитися отвори.

 

Це може свідчити про раптовий напад на містечко, на місці якого й було знайдено ці артефакти. Зрештою, перекази, записані у селі Кобзарівка Зборівського району, розповідають про те, що неподалік було місто, спалене татаро-монголами взимку 1241 року», – розповів Олег Гаврилюк.


Знахідка часів Київської Русі археологів Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Фото: Терен.
 

З його слів, на місці, де знайшли артефакти, колись був літописний град Бозко, про який згадано навіть в Іпатіївському літопису. Тут археологам і раніше щастило на різноманітні знахідки, що тепер зберігаються в музеї.

 

27.10.2016